Почетна » Гајић: Србија мора да постигне одрживи историјски споразум са Западом

Гајић: Србија мора да постигне одрживи историјски споразум са Западом

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке Владимир Гајић изјавио је да Србија мора да постигне одрживи историјски споразум са Западом, који би подразумевао да национални интереси Србије не буду гажени, што Запад у континуитету чини последњих 30 година.

„Не можемо да будемо у константном сукобу са Западом, јер би то било погибељно за нас, али постоје границе које не смемо да пређемо“, рекао је Гајић телевизији Тањуг.

Гајић је навео да Србија мора да се брани али да је велико питање да ли то чини на најбољи начин.

„Мислим да би Србија морала да буде у свему оштрија, а ми од 2000. године континуирано избегавамо да заузмемо оштрије српске ставове. Када се упореде главне ствари, нема никакве разлике од времена Зорана Ђинђића до данас. Стално сагледавамо колико смо слаби и према томе се понашамо, што је и нормално у политици“, рекао је Гајић.

„Сада смо дошли смо до крајње линије, довели су нас до ивице провалије, Запад више неће да допушта да Србија седи на две столице и покушава да нас доведе у ситуацију да се директно изјаснимо да смо за Запад, што би било лоше и за Србију и за власт у Србији“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да је „једини кредибилитет који Србија има на Балкану заснован на томе што јој је Русија савезник“.

„Када бисмо уништили то савезништво, а односи са Русијом били би нарушени када би јој Србија увела санкције, тада би наша вредност била нула и с нама би могло да буде завршено. Русија, с друге стране, преко Србије држи ногу у вратима на Балкану. Русија је империја и реч је о спојеним интересима“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да су Косово и Метохија и Република Српска две велике ствари од пресудног значаја за Србију за које има подршку Русије, и додао да би било самоубилачки уништити савезништво са Русијом.

„Шта би било са Републиком Српском ако би било уништено савезништво са Русијом? Русија директно помаже Републици Српској, шта би било да нема те помоћи? Шта би било да Русија одустане од вета и допусти чланство самопроглашеног Косова у УН? Само чланство у УН значи да је нека територија држава, а не то колико је земаља признало ту територију као државу. Може да је призна колико хоћете, али то није држава док не уђе у УН“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар