Почетна » Гајић: Србија не може да буде суверена држава ако пада у дужничко ропство у које је гура власт

Гајић: Србија не може да буде суверена држава ако пада у дужничко ропство у које је гура власт

од Други Пишу
0 коментар

Посланик Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да Србија ове године мора да плати 1,2 милијарди евра само за камате и 7,8 милијарди евра за покривање буџетског дефицита, што значи да је ситуација „крајње озбиљна и све гора“.

„Изјава председника Србије Александра Вучића да држава на рачуну има пет милијарди евра намењена је лаковерним грађанима који би могли да помисле да су финансије Србије у феноменалном стању и да нема никаквих проблема“, рекао је Гајић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о додатном задуживању државе и грађана за 1,3 милијарди евра.

„Буџетом су јасно прописане невеселе обавезе које држава мора да испуни ове године“, рекао је Гајић, и додао да Србија ове године мора да плати више од девет милијарди евра да не би запала у банкрот.

„Спољни дуг расте, а он се не враћа из бруто друштвеног производа, новостворене вредности и вишка. Спољнотрговински дефицит је огроман и износи око седам милијарди евра и стално се репрограмира и враћа из нових кредита. Ситуација је погоршана, јер су камате повећане“, навео је Гајић.

Гајић је рекао да је у тој ситуацији „спас морао да се тражи преко Међународног монетарног фонда (ММФ)“, пре свега због спасавања јавних финансија, али и спасавања енергетског сектора.

„Сарадњом са ММФ-ом ниједна држава не може да се хвали. У Европи су то, поред Србије, још једино Северна Македонија и Молдавија. Сарадња са ММФ-ом је обично оно што преостаје државама које су у очајном економском и финансијском стању“, навео је Гајић.

„То је право поређење, а не тврдња власти да је Немачка више задужена од Србије. Могао је министар финансија Синиша Мали да наведе и Америку, она је још задуженија. Не знам колико су задужени Јапан и Француска, али то су економије које имају толико снагу да ми и наши грађани објективно то не можемо ни да сагледамо“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да власт има „алергију на критику“ и да увредљиво говори о посланицима који износе критику.

„Вама као партији на власти одговара ако вас неко можда неосновано критикује, не морате да се љутите због тога“, рекао је Гајић.

Гајић је истакао да је „легитимно бринути се зато што Србија срља у дужничко ропство“.

„Ако покушавате да обезбедите сувереност и независност Србије, то је немогуће остварити ако је држава у дужничком ропству“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар