Почетна » Гајић: Суд БиХ ће морати да ослободи Додика, чист политички процес

Гајић: Суд БиХ ће морати да ослободи Додика, чист политички процес

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Председник Народне странке, адвокат Владимир Гајић, изјавио је да је намера тужиоца у судском процесу који се пред Судом Босне и Херцеговине води против председника Републике Српске Милорада Додика да забрани Додику да се бави политиком и да буде смењен али ће он у том поступку морати да буде ослобођен.

„Суђење Додику је политички процес пар екселанс. Није намера тужиоца да пошаље Додика у затвор. Његова је намера, да као пион колонијалног управника спроведе његову вољу и забрани Милораду Додику да се бави политиком. Да смене једног председника који има огроман легитимитет у српском народу, без избора“, навео је Гајић у ауторском тексту за „Блиц“.

Додик и вршилац дужности директора „Службеног гласника РС“ Милош Лукић оптужени су за кривично дело „неизвршавање одлука високог представника“.

„Као у правој колонији за које смо веровали да су превазиђена прошлост. Суђење Додику ће ући у анале судске праксе. Чак и ове наше балканске. Ово је, наиме, први случај у модерној историји Европе да се некоме суди по закону који је донео појединац, а не законодавно тело, што је у демократијама обично парламент. Ово је први случај да се некоме суди због непоштовања воље појединца, а не због непоштовања државе“, навео је Гајић.

Гајић је додао да измене Кривичног законика које је успоставио високи представник Кристијан Шмит нису потврђене у Парламенту БиХ и да је тако тужилаштво доведено у позицију да доказује недоказиво, а то је да високи представник има надлежности да доноси и укида законе у Босни и Херцеговини.

„Ова могућност Шмита је у судском процесу против Додика је посебно важна, када се зна да је Шмит поништио инкриминисани закон Републике Српске пре него што га је Додик потписао у својству председника Републике Српске. Ту долазимо у зону правног апсурда. Ако је закон поништен од стране Шмита и ако Суд признаје да Високи представник има овлашћења да поништава законе у БИХ, шта је онда Додик потписао? Ништаван правни акт“, навео је Гајић.

„Онда тај Додиков потпис има правну тежину и изазива правне последице као да се Додик потписао на муралу или у лифту? Чему онда суђење“, додао је Гајић.

Гајић је истакао да ако високи представник нема право да доноси и укида законе у БиХ, што је истина јер то право нема ни по једном међународно правном документу ни по Уставу БиХ, онда Додику не може да се суди јер није починио кривично дело на основу измена Кривичног закона на које Шмит нема право.

„Из ове правне загонетке Суд Босне и Херцеговине неће моћи да изађе. Суд, дакле, има само две опције за заузимање свог правног става. Коју год да изабере, Додик мора бити ослобођен. Нема кривичног дела јер је закон донет од стране Народне скупштине Републике Српске поништен од стране високог представника пре него што га је председник Републике Српске потписао или нема кривичног дела непоштовања одлука ’високог представника’ Шмита, јер он нема овлашћења да доноси и укида законе у БИХ. Уколико се буде определио за прву варијанту, суд ће очувати позицију и ауторитет високог представника и спречити потпуно рушење суверенитета БиХ“, навео је Гајић.

Гајић је додао да остаје питање шта ће бити са политичком елиминацијом Милорада Додика која је била циљ овог поступка.

„Изгледа да се и она распршила на ветру након одлуке суда у Америци да Доналд Трамп, без обзира на осуђујућу пресуду, може да настави политичко деловање“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар