Почетна » Гајић: Велика Британија увек против српских интереса, сада нас саветује да отворимо рудник литијума

Гајић: Велика Британија увек против српских интереса, сада нас саветује да отворимо рудник литијума

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Владимир Гјаић изјавио је да је Велика Британија од краја Другог светског рата до данас увек и несумњиво била на страни српских непријатеља, а сада Србији кроз уста британског амбасадора у Београду Едварда Фергусона саветује да пристане на уништавање животне средине отварањем рудника литијума.

„Што би наш народ рекао – много је, куме. Нека, хвала“, рекао је Гајић.

Гајић је упитао Фергусона зашто не поштује Бечку конвенцију и „узима учешће у једном пар екселанс политичком питању које је отворено у Србији која је његов домаћин“.

Председник Народне странке је навео да је амбасадор Велике Британије у Србији Фергусон уверен да Србија може безбедно да развија пројекат „Јадар“.

„Фергусон такође каже да није стручњак али како наш народ у шали каже ’може да погледа’. Фергусон тврди и да су га у овакав став уверили стручњаци из Рио Тинта, а остаће, као и до сада, тајна који су то стручњаци. Насупрот томе, могао је да прочита шта о пројекту ’Јадар’ мисле српски научници“, рекао је Гајић.

Гајић је додао да Фергусон тврди и да су широко распрострањене дезинформације у вези са експлоатацијом литијума.

„Ова његова тврдња нема било какав интегритет изузев што је пропаганда. Насупрот томе, чињеница је да се литијум нигде у свету не експлоатише у подручјима на којима живе људи и да је Рио Тинто у неколико држава директно уништио екосистем или културно благо, као у Аустралији и појединим афричким државама.

Гајић је подсетио на латинску изреку да је „историја учитељица живота“, и упитао „шта би нас Србе могла да поучи историја односа са Великом Британијом од краја Другог светског рата до данас“.

„Увек су били на страни наших непријатеља, 1944. године су одлучно помогли да се збаци Краљевина и подржи Тито. У распаду Југославије играли су кључну улогу на страни непријатеља Србије, а 1999. године су били кључни играч у бомбардовању Србије, признали су такозвано Косово и главни су у ширењу пропаганде да су Срби геноцидан народ, а сада нас саветују да пристанемо на копање литијума и уништавање наше животне средине“, закључио је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар