Почетна » Гајић: Војни рок да траје 10 месеци и да се рачуна као бенефицирани радни стаж

Гајић: Војни рок да траје 10 месеци и да се рачуна као бенефицирани радни стаж

од Жиг Инфо
0 коментар

Народна странка подржава увођење војног рока јер Србија мора креирати националну и државну политику која обезбеђује национални и биолошки опстанак. Народна странка је такав став заузела раније у својим програмским документима, а пре свега у Прогласу о српском питању у 21. веку.

Српска војска мора бити спремна да заштити српски народ у региону, а поготово у јужној српској покрајини Косову и Метохији, где се ситуација свакодневно компликује.

Реинтеграција Косова и Метохије мора бити крајњи стратешки циљ Србије за будућност. Садашње околности се могу променити у будућности и Србија за то мора бити спремна. У овом тренутку најважније је обезбедити опстанак српског народа на Косову и Метохији, а јака српска војска биће гарант за одвраћање од покушаја насиља над Србима на Косову и Метохији.

Војни рок би требало да траје 10 месеци, а не 75 дана, а војним обвезницима испуњење војне обавезе требало би да се рачуна као бенефицирани радни стаж и да добију буџетско стипендирање студија на државним универзитетима.

Ниједна европска држава нема војни рок од 75 дана. У Грчкој, Норвешкој и Швајцарској траје 12 месеци, на Кипру 14 месеци, а у Аустрији шест месеци. Није довољно да војни рок траје 75 дана, јер се за то време једва прође основна пешадијска обука, а поставља се питање шта је са осталим родовима војске који су једнако важни.

Увођење војног рока је, уз друге мере, један од кључних начина очувања војне неутралности Србије, која остаје стратешка одредница наше спољне и безбедносне политике. Алтернатива тој политици била би чланство у НАТО, чему се Народна странка одлучно противи. Наш циљ је независна и суверена Србија, која се ослања на сопствене капацитете за одбрану и сигурност својих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар