Почетна » Гајић: Вучићев кум и милијардер Никола Петровић покушава да финансијски уништи лист „Таблоид“

Гајић: Вучићев кум и милијардер Никола Петровић покушава да финансијски уништи лист „Таблоид“

од Други Пишу
0 коментар

Посланик и потпредседник Народне странке Владимир Гајић изјавио је данас да бивши директор предузећа „Електромрежа Србије“ Никола Петровић покушава да финансијски уништи лист „Таблоид“ тако што је против тог листа поднео више од 170 „бесмислених тужби“ са огромним одштетним захтевима.

„Петровић, за кога се тврди да је милијардер и кум председника Србије Александра Вучића, незадовољан и увређен текстовима које објављује ’Таблоид’ подноси велики број тужби, а ’Таблоид’ по сваком предмету мора да плаћа судске таксе које по свакој тужби износе и до 3.500 евра“, рекао је Гајић на седници Скупштине Србије.

Гајић је истакао да Петровићу „као милијардеру није никакав проблем“ да плаћа таксе.

„Спорови које Петровић покреће су по правилу бесмислени и они не би имали тако убојит ефекат на ’Таблоид’ да суд у Београду није тако ефикасан у наплаћивању својих потраживања према новинама као таксеном обвезнику“, рекао је Гајић.

Гајић је навео да је сасвим јасно да „такозвани независни суд сарађује у подривању слободе штампе у Србији“ наплаћивањем такси од туженог, а у вези са досуђивањем великих износа накнаде штете.

„Налози за плаћање такси се извршавају у рекордном року и Тако се ’Таблоид’ доводи у стање финансијског банкротства“, рекао је Гајић.

„Употреба стратешких тужби, односно такозваних ’слап’ (СЛАПП) тужби против новинара представља најдиректнији вид застрашивања и гушења слободе штампе. НУНС и Центар за људска права Америчке адвокатске коморе су представили извештај о употреби ’слап’ тужби у контексту угрожавања слободе штампе и угрожавања безбедности новинара у Србији“, додао је Гајић.

„Стратешким тужбама за накнаду штете против ‘Таблоида’ у више од 170 истоветних случајева на најдрастичнији начин се угрожава право на слободу штампе и право на рад независних новинара“, рекао је Гајић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар