Почетна » Гардијан о забрани Мирдите: Власти попустиле под притиском хулиганских група

Гардијан о забрани Мирдите: Власти попустиле под притиском хулиганских група

од Други Пишу
0 коментар

Организатори фестивала Мирдита, добар дан, који је осмишљен да промовише културну размену између Косова и Србије, кажу да су власти у Београду попустиле пред притисцима хулиганских група забраном овогодишње манифестације.

У саопштењу објављеном у четвртак поподне, београдска полиција је навела забринутост за безбедност као разлог за отказивање фестивала, који је требало да почне јуче у главном граду Србије, пише Гардијан.

Међутим, омладинске групе из Србије и са Косова које организују фестивал оптужују Министарство унутрашњих послова Србије да их није заштитило од националистичких хулиганских група које су застрашиле његове учеснике.

„Током нашег присуства у зони где је фестивал требало да се одржи под надзором полиције, хулигани су успели да ставе катанац на задњи улаз и тако створили ситуацију да се људи држе као таоци наочиглед припадника МУП-а који су тврдили да не могу да интервенишу“, навели су организатори у саопштењу.

Гардијан подсећа да су данима пре почетка фестивала, поруке попут „Излази!“ и „Ниси добродошао!“ освануле на фасади Дорћол плаца, где је требало да се одржи фестивал.

Покренута 2014. како би премостила етничке поделе појачане ратом између Косова и Србије 1998-99, Мирдита, добар дан ове године је требало да прослави своју 10. годишњицу.

Његово отказивање долази усред знакова растуц́ег национализма и гушења либералних гласова у региону. Прошлог месеца тензије су појачане резолуцијом Уједињених нација о обележавању 11. јула као међународног дана сец́ања на геноцид у Сребреници 1995. године, у Босни и Херцеговини, који су српски лидери означили као напад без преседана на српски народ, наводи Гардијан.

„Нажалост, забрана фестивала је била превише предвидљива“, рекао је драмски писац Џетон Незирај, чија је представа Отац и отац требало да отвори догађај у четвртак.

„Последњих шест година српска политика је уложила много труда да сваку културну сарадњу Косова и Србије представи као тројанског коња, стигматизујуц́и је у унутрашње популистичке сврхе“, рекао је Незирај за Гардијан.

Градоначелник Београда Александар Шапиц́ изјавио је раније овог месеца да је „изричито“ против одржавања фестивала у његовом граду, тврдец́и да организатори фалсификују историју, негирајуц́и да је Косово српско. Под окриљем културних активности увек директно доводе у питање културно-историјско наслеђе Србије и нашег народа“, рекао је он.

Српски политичари критиковали су фестивал, који је требало да се одржи од 27. до 29. јуна, због поклапања са Видовданом, националним и верским празником, којим се обележава сец́ање на Косовску битке 1389. године. Организатори фестивала нису заказали јавне догађаје за тај дан, подсећа Гардијан.

Tanjug/Marko Đoković

Н1 Београд, Гардијан

Можда ти се свиди

Оставите коментар