Почетна Политика Гашић: Србија купује два руска хеликоптера

Гашић: Србија купује два руска хеликоптера

од admin
0 коментар

Министар одбране Србије Братислав Гашић разговарао је током посете Москви с руским колегом Сергејом Шојгуом о куповини два војна хеликоптера, војно-економској и војно-образовној сарадњи.

Гашић, који је у Москву допутовао на Четврту Московску конференцију о међународној безбедности, изјавио је за портал Спутњик да је са Шојгуом разговарао и о школовању деминера, као и да би 56 припадника Војске Србије ове године требало да буде упућено на школовање у високошколске установе Војске Руске Федерације.

Говорећи о прослави 70. година од победе над фашизмом, Гашић је рекао да је реч о великом јубилеју и да му је драго што је Србија добила позив да учествује на Паради понедника у Москви.

„Ми смо тај јубилеј прославили у Београду у октобру нашом парадом, после 30 година. Драго нам је да смо добили позив да будемо део те параде као део коалиционих снага које су 1945. године успеле да победе фашизам“, рекао је Гашић.

Како преноси тај портал, Шојгу је на састанку с Гашићем изјавио да Русија види у Србији доброг и поузданог партнера у војној и војно-техничкој сфери.

Шојгу је захвалио Гашићу на учешћу Србије на Московској конференцији о медјународној безбедности, додавши да ће Београд имати могућност да изложи свој поглед на медјународну безбедност и ситуацију на Балкану.

„Желео бих да потврдим да ми у Србији видимо старог, доброг, поузданог и предвидивог партнера. Наше пријатељство везује заједничка историја, заједничка сећања и подвизи наших предака“, навео је руски министар одбране.
Српски министар одбране је изјавио да се односи Србије и Русије развијају у позитивном смеру.

„У 2012. имали смо девет планираних активности у оквиру војне и војно-техничке сарадње, у 2013. години је било 16, у 2014. – 26, а у 2015. је планирано 30 догадјаја. Надам се да ће их бити и више ако се узму у обзир и непланиране активности“, рекао је Гашић.

Четврта Московска конференција о медјународној безбедности одржаће се 16. и 17. априла у Москви, у хотелу „Украјина“, а основна тема конференције биће „Глобална безбедност: изазови и перспективе“.

Генерал Сергеј Шојгу је позвао српске војнике на војно-технички форум „Армија-2015“ и Медјународне војне игре.

„У јуну ће бити одржан велики војно-технички форум ‘Армија-2015’. Ми вас, наравно, позивамо на овај догадјај, а у августу – на Медјународне војне игре. Сада, неће бити само ‘тенковски биатлон’, већ и многа друга такмичења. Надамо се да српски војници неће остати без трофеја“, рекао је Шојгу на састанку са шефом српског одбрамбеног ресора.

Гашић је уверио Шојгуа да ће српски војници „увек учествовати на тенковском бијатлону“.

Према његовим речима, на следећим војним играма учествоваће инжењерске јединице војске Србије

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар