Почетна » Гашић у писаном одговору Лазовићу признао да полиција није имала прописане ознаке на протестима

Гашић у писаном одговору Лазовићу признао да полиција није имала прописане ознаке на протестима

Саопштење за јавност

од Жиг Инфо
0 коментар

Министар полиције, Братислав Гашић, признао је у писаном одговору народном посланику Радомиру Лазовићу, да полиција није имала видно истакнуте прописане идентификационе ознаке при интервенцији на протестима у Новом Саду. Ово је био случај на свим протестима поводом уништавања Шодроша у Новом Саду прошле године, а тако се наставило и ове.

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, Радомир Лазовић, успео је користећи механизам посланичких питања да добије одговор од министра унутрашњих послова у коме Братислав Гашић признаје да полицијски службеници нису имали видно истакнуте прописане индентификационе ознаке. Гашић се, у одговору, правда да се идентификације нису виделе због заштитне опреме која се налазила преко интервентне униформе. Имајући у виду да до примене прекомерене силе према грађанима најчешће долази управо на протестима на којима полицајци носе додатну заштитну опрему, ово никако не може бити оправдање. Неприхватљиво је да се полицајци скривају иза униформе, односно да се грађани спречавају да траже одговорност за оне који крше законе и пребијају људе.

“Идентификација полицајаца је важна и због тога што смо имали јако пуно примера да се на протестима ангажују партијски батинаши који преузимају улогу полиције. Подсетићу да је то био случај у Новом Саду када сам и сам нападнут и оборен на земљу од једног од њих. У Шапцу смо имали ситуацију да се полиција повукла и ослободила батинашима пут да са моткама насрну на окупљене грађане. Све ово нам јасно показује да је полиција злоупотребљена за потребе криминалаца на власти, а на нама је да се изборимо да се врати у законске оквире” – изјавио је Лазовић.

Правни тим Зелено-левог фронта, како ће се у будућности звати Не давимо Београд, пружа помоћ активистима из Новог Сада, као и других градова, против којих су прошле године поднете кривичне пријаве и над којима је вршено полицијско насиље, јер су солидарност и подршка међу активистима од највећег значаја, наводи се у саопштењу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар