Почетна » Генерална скупштина УН сутра гласа о Резолуцији у Сребреници

Генерална скупштина УН сутра гласа о Резолуцији у Сребреници

од Други Пишу
0 коментар

Генерална скупштина УН гласаће сутра о резолуцији којом се 11. јул проглашава Међународним даном сећања на геноцид у Сребреници и осуђују негирање геноцида и величање ратних злочинаца.

Нацрт Резолуције о Међународном дану промишљања и сећања на геноцид у Сребреници уврштен је у дневни ред 82. Пленарног састанка под тачком Култура мира у 16.00 по средњоевропском времену.

Резолуцију су предложиле Немачка и Руанда а спонзорисало је 38 држава, међу којима су земље Квинте и све бивше југословенске републике осим Црне Горе која је најавила подршку.

Уз предлагаче Немачку и Руанду, спонзори резолуције су: Албанија, Андора, Аустралија, Аустрија, Бангладеш, Белгија, БиХ, Бугарска, Чиле, Данска, Естонија, Финска, Француска, Холандија, Хрватска, Ирска, Исланд, Италија, Јордан, Канада, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малезија, Маршалска Острва, Микронезија, Норвешка, Нови Зеланд, Пољска, САД, Северна Македонија, Словенија, Шведска, Турска, Велика Британија и Вануату, наводи се у нацрту документа.

У нацрту резолуције се подсећа на пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу и Међународног суда правде којима је злочин у Сребреници окарактерисан као геноцид.

Подсећа се и да се 2025. навршава 30 година од геноцида у Сребреници у којем су 1995. изгубљена најмање 8.372 живота.

Наглашава се одговорност држава да окончају некажњивости за геноцид, злочине против човечности, ратне злочине и друга кршења међународног хуманитарног права и међународног закона о људским правима и да кривично гоне одговорне за таква дела да би се избегло њихово понављање и дошло до одрживог мира, правде, истине и помирења.

oto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар