Почетна » ГОДИШЊИЦА ПЕТООКТОБАРСКИХ ПРОМЕНА Где су данас и шта раде некадашњи лидери ДОС-а?

ГОДИШЊИЦА ПЕТООКТОБАРСКИХ ПРОМЕНА Где су данас и шта раде некадашњи лидери ДОС-а?

од admin
0 коментар

Пре 16 година на улицама Београда стотине хиљада грађана на демонстрацијама срушило је ауторитарни режим Слободана Милошевића. Чланице некадашње Демократске опозиције Србије, које су били предводници петооктобарских промена, у међувремену су потпуно поражене и годишњице овог историјског догађаја више не обележавају. А шта је са лидерима ДОС-а, чија је улога у рушењу Милошевића била можда и пресудна?

На српској политичкој сцени данас је активна само неколицина тадашњих политичких функционера, који су 2000. године били на страни демократске опозиције.

Највећи број њих повукао се из политике, део је остварио међународне каријере, а неки су се посветили приватним пословима. Након свих ових година у власти се задржао само Расим Љајић.

Zoran Đinđić

Зоран Ђинђић

Зоран Ђинђић – Први демократски премијер Србије и некадашњи председник Демократске странке. Убијен је испред зграде Владе 12. марта 2003. године.

Vojislav Koštunica

Војислав Коштуница

Војислав Коштуница – Био је последњи председник СРЈ и премијер Србије. Повукао се из политике када је ДСС, чији је оснивач, на изборима пао испод цензуса. Пензионерске дане најчешће проводи у својој викендици у Белановици, а прича се да пише мемоаре.

Velimir Ilić

Велимир Илић

Велимир Илић – Као министар учествовао је у готово свим владама после 5. октобра. Мада је његова Нова Србија у коалицији са СНС-ом, у овој влади није успео да се избори за министарску позицију. Тренутно обавља функцију одборника у Чачку, а како је изјављивао, обећана му је функција из његовог сектора.

Nebojša Čović

Небојша Човић

Небојша Човић – Већ дуго га нема у политичком животу Србије, мада је на кратко био члан Привременог већа у Београду, када је срушена власт Драгана Ђиласа у Београду. Био је потпредседник Ђинђићеве владе, као и шеф Координационог центра за КиМ. Тренутно се против њега води истрага због могућих малверзација на КиМ. Тренутно је председник КК Црвена звезда.

Dragoljub Mićunović

Драгољуб Мићуновић

Драгољуб Мићуновић – У време петооктобарских промена био је лидер Демократског центра, а умеђувремену се вратио у ДС, чији је посланик у претходних неколико мандата. Председник је Политичког савета демократа, а спекулише се да ће се повући из Скупштине Србије.

Žarko Korać

Жарко Кораћ

Жарко Кораћ – У Ђинђићевој влади био је потпредседник, а 2003. године, уз краћу паузу, углавном је обављао посланичку функцију. У актуелни сазив Скупштине ушао је на листи ЛДП-а.

Goran Svilanović

Горан Свилановић

Горан Свилановић – Током петооктобарских промена предводио је колону Ужичана. Био је министар иностраних послова, да би се након тога активирао у међународним организацијама. Био је функционер Пакта за стабилност југоисточне Европе, а сада је секретар Савета за регионалну сарадњу.

Vladan Batić

Владан Батић

Владан Батић – После петооктобарских промена био је министар правде, а у неколико сазива и народни посланик. Неко време провео је ван политике и тада се бавио адвокатуром. Преминуо је крајем 2010. године.

Dragan Veselinov

Драган Веселинов

Драган Веселинов – У Влади Зорана Ђинђића био је министар пољопривреде, да би након саобраћајне несреће 2003. коју је изазвао његов возач, а у којој је погинула Катарина Марић, поднео оставку. Тада се повлачи са политичке сцене и наставља да ради на Факултету политичких наука у Београду.

Vuk Obradović

Вук Обрадовић

Вук Обрадовић – Био је дугогодишњи председник Социјалдемократије и кратко потпредседник Владе и председник Антикорупцијске комисије. Његову политичку каријеру обележила је оптужба за сексуално узнемиравање, због чега се повукао из политике. Умро је 2008. године.

Dušan Mihajlović

Душан Михајловић

Душан Михајловић – Дугодишњи министар полиције и председник Нове демократије. Након одласка са српске политичке сцене посветио се бизнису. Био је сувласник предузећа које се бавило пољопривредном производњом, али је недавно отишло у стечај.

Јожеф Каса – У Влади др Зорана Ђинђића обављао је потпредседничку функцију. Био је дугогодишњи председник СВМ-а. Обављао је функцију директора Агробанке у Суботици. Ухапшен је у афери Агробанке и био у притвору три месеца. Преминуо је у фебруару ове године.

Миодраг Исаков – У првој влади после петооктобарских промена, као лидер Реформиста Војводине, добио је функцију потпредседника. Био је кандидат за градоначелника Новог Сада, као и амбасадор Србије у Израелу. У пензији је од 2014. године.

Nenad Čanak

Ненад Чанак

Ненад Чанак – После демократских промена био је председник Скупштине Војводине и у више мандата посланик у Скупштини Србије. Из републичког парламента се повукао 2012, јер је испред кафане претукао П.Л. Вратио се у Скупштину у априлу ове године, на заједничкој листи СДС-ЛДП-ЛСВ.

Momčilo Perišić

Момчило Перишић

Момчило Перишић – Био је потпредседник Ђинђићеве Владе за одбрану и безбедност, а 2002. ухапшен је у једном мотелу на Ибарској магистрали под оптужбама за шпијунажу. Поступак је и даље у току. У Хашком трибуналу судило му се за ратне злочине у Хрватској и БиХ, али је правноснажно ослобођен свих оптужби.

 

Rasim Ljajić

Расим Љајић

– Био је у свим владама после 5. октобра. На претходним изборима био је на листи СНС-а, после чега је добио потпредседничку функцију и место министра за трговину и туризам

Miroljub Labus

Мирољуб Лабус

Мирољуб Лабус – Некадашњи лидер Г17 плус био је на функцији потпредседника савезне владе, након свргавање Милошевића, да би исту позицију добио у републичкој влади Војислава Коштунице. Поднео је оставку када су суспендовани преговори о придруживању ЕУ, а убрзо је напустио и странку. Редован је професор на Правном факултету у Београду, а ангажован је и као консултант Светске банке.

Srđa Popović

Срђа Поповић

Срђа Поповић – Један од вођа покрета Отпор који је имао значајну улогу у рушењу Милошевића и један од аутора кампање „Готов је!“. После 5. октобра, три године провео је у посланичким клупама, а у исто време био је саветник за екологију премијера Зорана Ђинђића. Посвећен је раду у његовој невладиној организацији ЦАНВАС, која едукује активисте широм света о ненасилном начину борбе против диктатура.

Наташа Латковић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар