Почетна » „Господине Ђоковићу, сачувајмо поглед с Калемегдана“: Отворено писмо тенисеру поводом планова његове породичне фирме

„Господине Ђоковићу, сачувајмо поглед с Калемегдана“: Отворено писмо тенисеру поводом планова његове породичне фирме

од Други Пишу
0 коментар

Писац, добитник НИН-ове награде и одборник у Скупштини Београда Дејан Атанацковић упутио је отворено писмо тенисеру Новаку Ђоковићу о градњи објеката, пословних, стамбених и комерцијалних, у подножју Калемегдана, које, како је навео, гради његова породична фирма.

Поштовани господине Ђоковићу,

Јавност је већ годинама упућена и са неверицом прати планове Ваше породичне фирме о градњи објеката, пословних, стамбених и комерцијалних, у подножју Калемегдана, на подручју које чини целину са културним добром највишег значаја, Београдском тврђавом, спомеником културе једнако важним по степену заштите колико, рецимо, манастир Студеница.

Потребно је знати, а претпостављам да то не морам да посебно наглашавам, да је један споменик културе дефинисан не само материјалом од којег је саздан, већ и својим природним окружењем, визурама од и ка споменику, а Вас као Београђанина сигуран сам да не треба подсећати од каквог је значаја за идентитет, културу и сећање града поглед са Калемегдана према рекама и колико је сваки становник овог града на тај поглед поносан.

Републички Завод за заштиту споменика јасно се и недвосмислено, вођен најосновнијим правилима и принципима, успротивио плану детаљне регулације којим се мимо процедура дозвољава градња на том подручју. Као што сигурно знате, око Калемегдана се већ годинама воде борбе грађана против штетних одлука градских власти, борбе за јавни интерес и културни идентитет, некад успешне, некад неуспешне, како би се најважнији споменик културе Београда сачувао.

Успели смо да се одбранимо, за сада, од бесмислене и сулуде „гондоле“, између осталог и великим залагањем паневропске организације за заштиту културног наслеђа Европа Ностра. Нисмо успели да се одбранимо од градње К-дистрикта, чиме је потпуно и дефинитивно уништен читав један сегмент тврђаве, археолошки слојеви, па и део погледа са тврђаве према рекама.

Ваш адвокат обратио се јавности, тачније истраживачима БИРН-а, наглашавајући да ће градња споменутих објеката од стране Ваше фирме бити у складу са свим законима и прописима, али морали би и Ви и Ваш адвокат да знате да је сам поступак давања сагласности за градњу у подножју Калемегдана један од типичних примера легализованог безакоња, тачније да је део система корупције којим се мења намена читавих делова града, квартова, заштићених целина, зелених површина, итд.

Тајним или напросто незаконитим уговорима, хиљаде хектара територије Београда отимају се од грађана и претварају у екстериторијалне поседе приватних компанија. Већ читаву деценију власт која у континуитету држи Београд у шаци оставља за собом девастиран град, упропашћену инфраструктуру, загађење које никада у историји Београда није забележено, а уз то и такав број срушених здања од архитектонског значаја који се може једино упоредити са бомбардовањем током Другог светског рата.

Јесте, свакако ће многи приметити, вероватно и Ви, да Вам се овде обраћам не само као грађанин Београда, већ и као неко ко врло децидирано заступа политику која се снажно супротставља овом режиму и јасно је да не кријем овде ни на који начин своју изразиту политичку, културну, моралну, људску одбојност према овој власти. Али верујем да постоје ствари које се напросто снагом аргумената издижу далеко изнад сваке политичке, страначке, па и било какве личне мотивисаности, а које се несумњиво морају сагледати у светлу једине ствари која нас се свих заједно једнако тиче – јавног интереса.

Јавни интерес једног града и његових грађана јесте да градом управљају закон, стручност и добре намере.

Верујем да Вама као спортисти, па и спортисти посвећеном хуманитарном раду, нико не мора да држи моралне придике, нити ми је то намера, јер су у самој суштини спорта, а посебно када су врхунски спортисти у питању, садржане многе животне вредности – поштовања правила игре, фер-плеја, па и једног својеврсног витештва које многи грађани Србије с Вама поистовећују.

Али нажалост, ми овде у Београду имамо и такав пример да ће један, некада врхунски спортиста, сада челник града, остати запамћен не као шампион у свом спорту већ као шампион дивље градње, шампион незаконитих легализација и злоупотребе јавног новца.

Искрено сам уверен да то неће и не може да буде случај са Вама и зато Вас молим да у интересу Београда, наше историје, културе, у интересу наших лепих, иако прекомерно загађених река, послушате закључке струке посвећене заштити, као и молбе грађана, те да допринесете да се сачува наше заједничко културно наслеђе, па и да се заузмете за његово додатно стручно валоризовање, одлуком о одустајању од пројекта градње за који Вам је власт заобилазним и незаконитим путем дала дозволу.

Један Новак Ђоковић нема ниједан разлог да прихвата намештене мечеве. Успротивите се томе.

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар