Почетна » „ГРАДИМО НА ДИВЉЕ, ЈЕР МОЖЕМО“ Зукорлић потврдио да гради без дозволе у центру Новог Пазара

„ГРАДИМО НА ДИВЉЕ, ЈЕР МОЖЕМО“ Зукорлић потврдио да гради без дозволе у центру Новог Пазара

од admin
0 коментар

Народни посланик Муамер Зукорлић и даље се бахати у медијима и отворено признаје да нема дозволу за градњу у центру Новог Пазара, али опет тврди да објекат неће бити срушен.

Чињеница да Мешихат Исламске заједнице под патронатом бившег муфтије већ два месеца дивље гради, о чему је „Блиц“ први писао, заинтересовала је и остале медије у Србији па је Н1 телевизија направила интервју са Зукорлићем.

– Не гради Зукорлић, већ Исламска заједница. Градња се одвија у више фаза, последња је почела летос – рекао је Зукорлић.

Грађевинска инспекција у Новом Пазару већ два месеца безуспешно покушава да затвори дивље градилиште и поруши нелегални објекат пошто локална полиција заједно са МУП-ом све време ћути и дозвољава кршење закона. Да је у овом тренутку јачи и од државе Зукорлић пластично објашњава у разговору са новинарком Н1.

Н1: Да ли постоји дозвола за градњу?

Зукорлић: Не постоји.

Н1: Не може да се гради нелегално…

Зукорлић: Видите да може.

Н1: Зашто Исламска заједница не поштује законе ове државе?

Зукорлић: Зато што се према њој не поштују закони ове државе.

Бивши муфтија је истакао да ће први осудити сваки нелегални акт, али да не жели да се помири састигматизацијом.

– Ово је хајка у којој учествују политичари и медији. Од милион нелегалних објеката ми смо разапињани данима на насловницама. Није добро за углед Исламске заједнице да гради без дозволе. Али, наравно да није добро ни кад вам не дају грађевинске дозволе. Неко вам не да да нешто остварите по закону. Једино у Новом Пазару државни органи су градили без дозволе – тврди Зукорлић.

nelegalna-gradnja-muftija-muamer-zukorlic
Фото: Е-Стоцк/Т. Ризовић / РАС Србија

У Градској управи Нови Пазар признају и у разговору са екипом Н1 телевизије да су немоћни јер су седам пута покушавали да затворе градилиште, два пута да га сруше, али помоћ полиције нису добили.

– У једном од дописа који смо добили поводом асистенције полиције ПУ у Новом Пазару стоји да није у могућности да пружи асистенцију из безбедносних разлога – каже начелник Градске управе Алмир Лековић.

– Не знам шта то значи, то је више питање за МУП – каже Лековић.

Пошто ни Н1, као ни „Блиц“ није добио одговор од МУП-а, обратили су се градоначелнику Новог Пазара Нихату Бишевцу трагом информације да се „у граду полиција плаши једног човека“.

– Ради се о народном посланику Муамеру Зукорлићу и Исламској заједници у Србији – открива Бишевац.

Министарство грађевинарства је потврдило да су радови на објекту у центру Новог Пазара нелегални и да је једина њихова судбина рушење. Зукорлић је спорну зграду отео пре 10 година, о чему се изјаснио и Врховни суд 2010. налажући да се она врати власнику – предузећу „Унипром“. Међутим, то никада није реализовано…

Издају локале да би функционисали

У разговору са Н1 телевизијом продекан Факултета за исламске студије Адмир Муратовић тврди да су „предали документацију за грађевинску дозволу“, али сумња да су у општини “сакрили ту документацију”.

Власти им, кажу, нису дале дозволе ни за изградњу џамија, зато су били принуђени да без ње започну „прекопотребно проширење Факултета за исламске студије на чак 1.000 квадрата“, где се гради студентски садржај од амфитеатра, библиотеке, читаонице…

Н1: Како се у ту студентску причу уклапају локали у којима се продаје злато, мобилни телефони…?

Муратовић: То се просто рентира, постоје локали који се издају под кирију и то ништа није страшно.

И не ради то факултет, већ Исламска заједница јер је то, кажу, једини начин да функционише.

Заштитник грађана: „Обрнута Савамала“

Зукорлићева бахатост није оставила равнодушним ни заштитника грађана Сашу Јанковића. „Са градоначелником Бишевцем о ‘обрнутој Савамали’ у центру Н. Пазара: Не сме се градити незаконито, закон мора да важи за све, прво за власт“, написао је Јанковић на Твитеру уз фотографију.

Можда ти се свиди

Оставите коментар