Почетна » ГРАЂАНИМА ПРЕКИПЕЛО: Политичари, мука нам је више од вас

ГРАЂАНИМА ПРЕКИПЕЛО: Политичари, мука нам је више од вас

од admin
0 коментар

Уочи ватерполо утакмице Србија – Хрватска показатељ је да народ потискује своје незадовољство и огорченост, сматрају стручњаци.

Звиждуци које је државни врх добио у недељу вече у београдској Комбанк арени показују да, и поред високог процента подршке, према истраживањима, постоји отпор грађана према власти, оцена је саговорника Курира.

Подсетимо, уочи ватерполо утакмице Србија – Хрватска гледаоци су најпре негодовали приликом појављивања председника Томислава Николића, а након што је министар спорта Вања Удовичић у позитивном контексту споменуо доприносе премијера Александра Вучића и градоначелника Београда Синише Малог звиждање је поновљено.

У публици нису били припадници навијачких група, већ обични грађани, па је, сматра политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић, спонтана реакција изненадила државни врх.
– По првим реакцијама државног врха, види се да је реч о неочекиваном догађају. То је уочљиво и по покушају да га прећуте, мада не сумњам да ће на крају за то окривити навијаче, тајкуне или „жуте“ – каже Вукадиновић.

Он истиче да овај догађај не треба драматизовати, али и да он није нимало безазлен и безначајан.

Упозорење

– Ово је упозорење власти да се грађанима смучила пропаганда и саморекламирање које форсирају. Такође је показатељ да постоји стварност која не може да се види на контролисаним ТВ каналима и режимским медијима. Потискивање незадовољства народа од стране власти могло би да јој се врати као бумеранг и зато га треба схватити озбиљно. Данас је то звиждање, а сутра би могло да буде нешто друго – упозорава аналитичар.

Да је реч о упозорење, истиче и психолог Жарко Требјешанин, који сматра да су грађани ставили на знање политичарима да треба да престану с капитализацијом спортских такмичења.
– Људи који су тамо дошли спорта ради, ако виде политичаре, имају негативан став, без обзира на то о ком политичару је реч. Међутим, звиждуци су такође показатељ да се грађани и даље плаше да изнесу свој став, поготово ако је он супротан од генералног, те је подршка политичарима у процентима знатно већа него у реалности, а у маси ипак добијају неку врсту храбрости – објашњава психолог.

Социолог Душан Мојић сматра да су звиждуци у Арени показали да постоји незадовољство средње класе, без обзира на резултате истраживања јавног мњења.

Тако су и Слоби…

– Средња класа, која је уништена, показала је да сматра да је самопромоција политичке елите неукусна – каже Мојић.

С друге стране, социолог Владимир Вулетић истиче да овакво понашање грађана није новост и да су на утакмицама звиждали свима, од Милошевића до Тадића.
– У српској политици је заступљен висок степен острашћености, поготово кад постоји политичка неравнотежа. Ово је један од начина да се изрази незадовољство. Већ је било таквих ситуација – звиждали су Коштуници, Ђинђићу, Тадићу, о Милошевићу и да не причам – закључује Вулетић.

Саопштења РТС и „Скај мјузика“
КО ЈЕ КРВ ЗА ЛОГО СНС

РТС је јуче саопштио да није истина да је задужен за део екрана у Комбанк арени на којем се првог дана ЕП у ватерполу појавио лого СНС, већ да је за то задужен „Скај мјузик“:
– Контролу над садржајем видео-дисплеја има искључиво „Скај мјузик“. Оператер на видео-миксеру је такође из исте фирме. У тренутку кад је фотографија направљена, репортажна кола РТС још нису била укључена.

„Скај мјузик“ је синоћ демантовао наводе РТС:
– У моменту кад се на екрану наводно појавила спорна фотографија, наша видео-режија, а самим тим и могућност да емитујемо сопствени садржај, није постојала у Арени. Фирма „Атомик“, која је с наше стране ангажована на видео-режији, у датом тренутку још увек физички није поставила емисиону опрему.

„Скај мјузик“ наводи и да је тачно да десни екран дисплеја у Арени контролише РТС и да оно што се на њему види иде из репортажних кола РТС.

Бандић „тешио“ Малог
НЕ БРИНИ, И У ЗАГРЕБУ ЗВИЖДЕ

Градоначелник Загреба Милан Бандић покушао је да утеши Синишу Малог током звиждања, сазнаје Курир.
– И нас би извиждали у Загребу, увек је то тако кад се политика меша у спорт – рекао је Бандић градоначелнику Београда, на шта се Мали кисело насмејао.

Реаговања

Бојан Пајтић, ДС
Крај фалсификовања стварности

Ти звиждуци су показатељ онога шта грађани мисле о Вучићевом режиму и шамар агенцијама јавног мњења, које упорно фалсификују стварност и говоре о великој подршци власти.

Борислав Стефановић,Левица Србије
Кад се дође на скуп без аутобуса

Звиждање је показатељ шта грађани заиста мисле и како је кад се дође на скуп без аутобуса. Међутим, не треба бити преоптимистичан, није ово крај режима, чека нас још избора и борбе.

Санда Рашковић Ивић, ДСС
СНС је прошлост

Одувек су спортски догађаји и понашање публике према политичарима на тим догађајима били лакмус њиховог рејтинга. Ово показује да је зенит Александра Вучића и СНС прошлост.

Војислав Шешељ, СРС
Почетак краја

Очигледно да је у народу опстала једино подршка СРС, нама нико не звижди. Ово је почетак краја напредњака, који је отпочео још 2008. годне, кад су основали странку.

 

Jована Радовановић,Фото: Дадо Ђилас, Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар