Почетна » ХАОС У СКУПШТИНИ Дачић против ПУПС-а и СНС-а

ХАОС У СКУПШТИНИ Дачић против ПУПС-а и СНС-а

од admin
0 коментар

Полемика у Скупштини, која је почела од помена пензија, дошла је готово до усијања где су се критици посланика из СДС-а на рачун лидера СПС-а Ивице Дачића прикључили и посланици из ПУПС-а и СНС-а.

Маја Гојковић тренутно захтева од свих да престану са расправом и врате се теми седнице, односно избору новог министра одбране, јер ће у супротном дати паузу да би се страсти смириле.

Дачића, који тренутно заступа Владу уместо премијера Александра Вучића у Скупштини, најпре је шеф посланичког клуба СДС-а Марко Ђуришић упитао „све од 2008. до 2012. године је грозно, а ви никакве везе са тиме немате, да ли је тако? Повећање пензија, да ли је тако, из 2008. године нема везе са вама? Тога се не сећате? Сви други су одговорни“.

– Одлука о линеарном повећању пензија за 10 одсто није био захтев СПС. Био је захтев ПУПС и ДС је потписала билатерални споразум, што је било ван свих правила, са ПУПС-ом да би се издејствовало 10 одсто и о томе можете да видите изјаву покојног Јована Кркобабића.То су ваше две странке договориле – одговорио је Дачић.

Након тога за реч се јавила посланица ПУПС-а Гроздана Банац која га је замолила да више не помиње Кркобабића, који је умро, а ни ПУПС.

– Не знам зашто се ви осећате сада прозваним из ПУПС-а. Ви сте се тиме хвалили. Немојте да се сада љутите ви из ПУПС-а. Да вам кажем једну ствар, ја имам разлога да се на вас љутим, јер нисте нашли за сходно да ме телефоном обавестите да сте отишли у коалицију са СНС – одговорио је Дачић.

Након тога, „напредњаци“ су устали у одбрану својих нових коалиционих партнера.

– Ако ставимо руку на срце, 2008. године, ви сте најпре имали потписан споразум о формирању власти са, како ви кажете, Шешељем и Коштуницом, па сте након тога схватили да је за Србију боље да направите коалицију са ДС. Господине Дачићу, ово са ПУПС вам се вероватно вратило због онога што сте ви урадили 2008. године – рекао је заменик шефа посланичког клуба СНС-а Александар Мартиновић.

Дачић му је на то узвратио да је „њему требало четири године да схвати да је СНС боља од СРС“, те да је он говорио о ПУПС-у, а не о СНС-у.

– Ниједном нисам споменуо СНС. Говорио сам о опозицији. Они су наши политички противници. И Ви, господине Мартиновићу, немојте мени да делите лекцију зато што сам се ја за СНС определио пре вас. Никада нисам рекао за господина Николића да је он исти као Борис Тадић. Немојте сада да нас терате да се око тога свађамо ко је већи или мањи напредњак. Мене то не интересује – поручио је Дачић.

Мартиновић је на то наставио.

– Тачно је да сте ви пре мене ступили у сарадњу са СНС, али је исто тако тачно да ја никада нисам био ни у каквом политичком савезом са ДС, а ви јесте. Никада нисам потписао споразум о братимљењу и политичкој сарадњи са ДС, а ви јесте. Никада нисам имао ту част и привилегију да играм баскет са Борисом Тадићем, као ви – рекао је Мартиновић, отворивши полемику и о нападима високих функционера СПС-а на Владу.

Дачић је рекао и да се противи предизборним коалицијама јер, како сматра, свака странка би на изборе требало да изађе сама да би се видело колику стварно подршку грађана има, па ком опанци, а ком обојци“.

Он би, каже, све предизборне коалиције забранио.

У расправи о именовању новог министра одбране, Дачић је рекао да би ПУПС требало да буде срамота јер га из те партије нико није ни телефоном обавестио о напуштању актуелне коалиције и приклањању напредњацима на предстојећим ванредним парламентарним изборима.

„Требало би да их је срамота, ја им нисам рекао ниједну ружну реч, али би требало да постоји неки ред“, рекао је лидер СПС-а.

Када би свака странка изашла на изборе самостално видело би се, како је рекао, „ком опанци, а ком обојци“.

(Извор: Блиц / Тањуг)

Можда ти се свиди

Оставите коментар