Почетна » ХАОС У СКУПШТИНИ Погледајте како су Шешељ и СРС ометали говор Могерини! (ВИДЕО)

ХАОС У СКУПШТИНИ Погледајте како су Шешељ и СРС ометали говор Могерини! (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

У Скупштини Србије одржана посебна седница на којој је говорила висока представница ЕУ Федерика Могерини, а почетак њеног излагања покушавали су да онемогуће посланици СРС који су гласно негодовали.

Шешељ и његови посланици скандирали су „Србија, Русија, не треба нам Унија“ и викали „уа“. Интересантно је да је Шешеља покушао да смири једино бивши муфтија Муарем Зукорлић, који му је пришао и замолио га да прекину са скандирањем.

Седници је присуствовао и премијер Србије Александар Вучић, који је дочекан громогласним аплаузом.

У скупштинској сали су били посланици владајуће већине, Српске радикалне странке, посланици покрета Двери који су прирпемили транспаренте на којима на српском и енглеском језику писало „Србија не верује Бриселу“.

 

Обраћање Федерике Могерини у сали пратили су и посланици Демкоратске странке, Либерално демократске партије, Социјалдемократске партије. У сали није било посланика покрета Доста је било.

Могерини је на почетку поздравила посланике са „добар дан“ на српском језику, наводећи да јој је част што се обраћа у дому српске демократије, а током обраћања на скандирање се осврнула у два маха – једном, опаском да је припремила дугачак говор, а потом и да се није уморила, те да би посланици требало да „чувају грла“ за обраћање бирачима.

Federika Mogerini

Седници су присуствовали и представници дипломатског кора у Србији.

Федерика Могерини се захвалила за велику посвећеност и рад на приближавању ЕУ и очувању стабилности региона, изражавајући уверење да је „Унија непотпуна све док Србија и друге земље не постану њене чланице“.

Она је на почетку говора на српском језику истакла да јој је велика част да буде у Србији, „у којој се осећа као код куће“.

„Моја порука Србији и целом региону јесте да будућност ЕУ неће бити са 27 чланица јер на место једне чланице која ће је напустити, ући ће нова и Србија ће бити једна од њих. Врата су широм отворена и са задовољством очекујемо придруживање Србије заједници. Верујем да је наша Унија непотпуна све док Србија и друге земље не постану њене чланице“, рекла је Могеринијева.

Могерини с опозицијом: Критике Влади Александра Вучића

Европска унија нема само речи хвале за Владу Александра Вучића као што се то представља у јавности, већ има пуно критика, а пре свега када је реч о слободи медија и правосудју, рекли су данас представници опозиције који су разговарали са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

Она је разговарала у Београду са будућим председничким кандидатима Сашом Јанковићем, председником Демократске странке Драганом Шутановцем, председником Социјалдемократске странке Борисом Тадићем и председником покрета Доста је било Сашом Радуловићем. Састанак је трајао око сат времена.

Она је истакла да су за очување раста у региону од кључне важности мир и стабилност, као и да је Србија важна за регионалну стабилност.

Могеринијева је оценила да је улога Србије кључна не само за Србију „него за све нас“ и указала да Србија, која је „увек била на раскршћу светова“, није дозволила да јој се прилепи етикета, него је задржала идентитет.

„Ваш идентитет и источни и западни, истовремено је јединствен и зато је Србија постала стожер између светова и култура“, рекла је Могеринијева.

Она је навела да Србију „види у ЕУ“, која је „глобална сила“ и која тражи партнере који деле њене принципе и интересе, залаже се за мир, демократију и владавину права, при чему чланство у ЕУ „никада неће бити декларација пријатељства ни према коме“.

Могеринијева је позвала Србију да настави са реформама како би створила боље услове за живот својих грађана, привукла инвестиције и створила нова радна места.

Она је поручила грађанима Србије да на предстојећим изборима за председника Републике „бирају на демократски начин, рационално слушајући аргументе, чињенице и предлоге“.

„ЕУ са нестрпљењем очекује сарадњу са новим председником и владом на чланству у ЕУ. Важно је да се сви грађани Србије укључје у кључне одлуке. Можете да постанете чланица ЕУ“, тврди Могеринијева.

Обраћању Могеринијеве присуствовали су и премијер Србије Александар Вучић и министри у Влади, а говору је претходио састанак са председником Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Федерика Могерини се раније састала са представницима цивилног друштва.

Како је саопштено после састанка, разговарало се о европским интеграцијама, владавини права, безбедности, медијским правима, регионалним односима и заједничкој спољној политици Србије и ЕУ уз активну улогу цивилног друштва у процесу преговора са ЕУ.

На састанку су „пренете поруке о неопходности снажније подршке владавини права и демократији у Србији, као и о конкретним позитивним променама које градјани могу очекивати у ;даљем усаглашавању са европским вредностима, како на пољу људских права, тако и у областима економије“, наводи се у заједничком саопштењу.

На састанку су учествовали Маја Бобић из Европског покрета у Србији, координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић, Зоран Секулић из Асоцијације медија, Милан Антонијевић из Yуцома, Соња Стојановић Гајић из Београдског центра за безбедносну политику, Игор Новаковић из ИСАЦ-а.

Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар