Почетна » Хашки суд поново позвао Србију да без одлагања ухапси и изручи Јојића и Радету

Хашки суд поново позвао Србију да без одлагања ухапси и изручи Јојића и Радету

од admin
0 коментар

 

Кинески судија Лиу Даћун затражио је да „Србија спроведе налог за хапшење оптужених…како би омогућила њихово пребацивање у седиште Механизма“, правног наследника Хашког трибунала.

У судијином налогу пише да су кључни сведоци против Јојића и Радете поново јасно ставили до знања да не би сведочили, уколико би процес био уступљен Србији.

„Упркос чињеници да оптужени више нису посланици у Народној скупштини Србије, сведоци су остали при свом недвосмисленом ставу да нису вољни да сведоче, уколико би предмет био уступљен Србији, што одржавање процеса у Србији чини немогућим“, нагласио је судија Даћун.

Сведоци су, како пише у налогу, суду пренели „информације које изазивају озбиљну забринутост за могући утицај који би суђење у Србији имало на безбедност, приватност и добробит сведока и њихових породица“.

Судија Даћун је још једном нагласио и да званични Београд, по статуту Механизма, има обавезу да са тим судом сарађује и у предметима против оптужених за непоштовање суда, те да та одредба „претеже сваку домаћу законску препреку“.

Власти Србије претходно су обавестиле судију Даћуна да Јојић и Радета више нису посланици Скупштине Србије и поново изразиле „пуну спремност“ српског правосуђа да им суди.

Одбијање сведока да сведоче у Србији био је главни разлог због којих је Механизам раније преиначио своју првобитну одлуку да процес Јојићу и Радети уступи Србији и одлучио да процес ипак буде одржан у Хагу.

Тужитељка Дајана Елис раније је затражила да председник хашког суда поново Србију пријави Савету безбедности УН због одбијања да двоје радикала ухапси и изручи у Хаг. Председник суда Кармел Адјијус је раније већ пријављивао Савету безбедности да Београд не сарађује у овом предмету.

Јојића и Радету, Хашки трибунал је, у октобру 2012, оптужио да су да су утицали на сведоке у хашком процесу против њиховог партијског вође Војислава Шешеља, тако што су их претњама, уценама и митом наговарали да промене исказе или да не сведоче.

Власти Србије од 2015, када им је хашки суд упутио први налог за хапшење, одбијају да Јојића и Радету ухапсе и изруче у Хаг.

С пролећа 2016. године, Виши суд у Београду одлучио је да нема законских основа за хапшење и изручење радикала, зато што национални закон о сарадњи са Хашким трибуналом предвиђа обавезу изручења само оптужених за ратне злочине, а не и за непоштовање суда.

То тумачење, суд у Хагу је одбацио, наглашавајући да званични Београд има обавезу да сарађује и у предметима за непоштовање суда, као што је раније и чинио.

После затварања Трибунала, његов правни наследник, судски Механизам, 2017. је донео одлуку да суђење званичницима радикала уступи Србији.

Након жалбе тужилаца, апелационо веће је наложило да судија Даћун размотри да ли би сведоци против Јојића и Радете били безбедни ако би суђење било одржано у Србији.

У марту прошле године, судија Даћун поништио је првобитну одлуку и наложио да се процес Јојићу и Радети одржи у Хагу. Истовремено, властима Србије, судија је упутио налог за њихово хапшење и изручење.

Као образложење за то, кинески судија Даћун је навео да су кључни сведоци у овом предмету „недвосмислено“ изјавили да неће сведочити ако суђење буде у Србији због „озбиљне забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица“.

Механизам је, у фебруару ове године, одбацио жалбу Србије на ту одлуку, и потврдио да ће званичницима радикала судити у Хагу.

Судија Даћун је, крајем јула ове године, позвао Србију да га извести шта је предузела да спроведе налог за хапшење и изручење Јојића и Радете.

Власти у Београду остале су, у одговору, при ставу да не постоји законски основ за хапшење и изручење Јојића и Радете, поново изражавајући спремност српских судова да преузму процес.

Тужитељка Елис оценила је, потом, да Србија „упадљиво игнорише“ налоге за хапшење, наглашавајући да Београд, упркос свом негирању, има законску обавезу да сарађује с хашким судом и у предметима за непоштовање суда.

Заступница оптужбе је подсетила да је због тога председник хашког суда већ пријављивао Србију Савету безбедности УН, подвлачећи да је званични Београд раније већ изручивао оптужене за непоштовање суда.

Штавише, подвукла је Елис, исти судија Вишег суда у Београду који је одлучио да нема законског основа за изручење Јојића и Радете, 2008. је донео решење о изручењу Љубише Петковића, још једног радикала оптуженог за непоштовање Трибунала.

Петковићу је суђено пред Трибуналом и осуђен је на три месеца затвора.

Бета/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар