Почетна » Хоће ли Мишковић поразити Вучића и то за наше паре?

Хоће ли Мишковић поразити Вучића и то за наше паре?

од Други Пишу
0 коментар

Грађани су ти који ће да плате.

„Ако би се то десило и да за то не постоје ваљани разлози, онда би би то доживео и као лични пораз“, рекао 2012. године тадашњи први потпредседник владе Александар Вучић после две недеље притвора пословног човека Мирослава Мишковића, говорећи о гласинама да би могао да буде пуштен на слободу.

Било је то 29. децембра 2012. године, у првој години владавине Српске напредне странке. Данас, 12 година касније, Мирослав Мишковић је неосуђен и слободан човек, а компанија Делта Холдинг тужила је државу Србију захтевајући накнаду штете због последица притварања првог човека компаније. Компанија захтева исплату 1,4 милијарди динара и 390.000 евра. Укупно близу 12,5 милиона евра.

Делта захтева ову суму као надокнаду зато што је држава Србија на свом рачуну девет година држала јемство од 12 милиона евра које Мишковић дао марта 2013. године како би после 223 дана изашао из притвора. У питању је износ на име затезних камата, јер је капитал мировао девет година. Због курсних разлика, Делта Холдинг тражи од државе додатних 390.000 евра.

Подсећања ради, власник компаније Делта осуђен је првостепено јуна 2016. године на пет година затвора за кривично дело утаја пореза извршено помагањем, односно осуђен је да је помогао сину злоупотребом утицаја. Истраживала се потенцијалана утаја од око три милиона евра.

Годину дана касније Апелациони суд оборио је првостепену пресуду, а осим Мирослава Мишковића, ослобођени су још син Марко Мишковић, Мило Ђурашковић и остали окривљени за злоупотребе са путарским предузећима. Коначна ослобађајућа пресуда свим тачакама оптужбе уследила је 2021. године.

„Ево вам тајкуни“
„Ево вам тајкуни, нека вам воде државу и нека покраду све што је у међувремену створено“, говорио је 2017. године после пресуде Апелационог суда, тада новопечени председник Србије Александар Вучић.

Занимљиво је приметити да је после првостепене осуђујуће пресуде Мишковићу, Вучић истакао да као председник Владе не може да коментарише судске пресуде, али…

„Могу само да кажем да је важно да државни органи раде свој посао и у том смислу ово је значајан напредак у борби против корупције“, навео је тада.

Није само Мишковић био на удару. Председник је у својим наступима напао и бившег судију, сада адвоката, Владимира Вучинића, коју му је вратио пасош уз јемство од 12 милиона евра.

„То је онај, сада адвокат, који је од Мишковића узео новац“, говорио је Вучић.

Тих година, 2016. и 2017. Мишковић је неуспело покушавао да уђе у јавно-приватно партнерство око Сава центра, али је одбијан на тендерима. Ипак, Београд је 2019. године одлучио да прода један од својих савремених симбола. Из трећег пута, са падом цене са 27,4 на 17,5 милиона евра, Сава центар је продат Делти. Са продајом Сава центра знатно су се смањиле критике на рачун Мирослава Мишковића.

Послован човек
Више није био страх и трепет за Србију, није био тајкун који влада, већ је постао угледни послован човек.

Ни трага од реторике која је довела СНС на власт.

„Мирослав Мишковић јесте богат и моћан човек, али га се не бојим, јер он није јачи од државе и неће је победити“, тврдио је Вучић с јесени 2012. године, причао и свој животној угрожености.

Годину дана касније рекао је:

„Поново се криминалци и тајкуни и поједини политичари уједињују. Знамо колико новца имате и како сте га стекли. Знамо све што имате, много велику моћ, новац, свега имате. Драго ми је што је ДС отворено подржао Мишковића јер сада су ми много јасније неке одлуке одређених органа, као и поједини написи у медијима”.

Пред парламентарне изборе 2014, провладини пропагандистички медији пишу да Мишковић даје 100 милиона евра за рушење Александра Вучића и да се бира између дубинских реформи, наставка борбе против криминала и корупције, европских интеграција или владе „чији ће суштински стожер Мишковић”.

Вучић је 2021. године, коментаришући интервју Мирослава Мишковића, рекао да у Србији нема тајкунске управе, да Мишковић и амбасадори више не бирају владу, већ грађани Србије.

„Дакле, не бирају тајкуни и не бирају амбасадори страних земаља, који имају свој интерес и интересе својих земаља, а не интересе Републике Србије“, навео је.

Ипак, ствари су се од тада потпуно промениле.

После свега, заједно на Чоли
Данас, тачније недавно, у првом реду реновираног Сава центра заједно су гледали концерт Здравка Чолића Мирослав Мишковић, председник Владе Србије Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић. Бивша председница Владе Ана Брнабић је јавно хвалила реконструкцију Сава центра тврдећи да држава Србија није у стању да управља овим здањем.

На крају, остаје нејасно који Мишковић је прави, да ли је тајкун или није, као што није најјасније када је Вучић био искрен и да ли се осећа пораженим.

Оно што је без дилеме јасно у овом случају је ако Мишковић, односно компанија Делта добије обештећење, то неће плаитити ни Вучић, ни Вучевић, ни Брнабић, ни Мали, ни судије или тужиоци коју су саставили оптужницу… већ грађани Србије.

Nemanja Jovanović/Nova.rs, TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

П. В. П.    Н1Београд

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар