Почетна » Хоће ли Вучић дати Шапића или ће градоначелник политички преживети и „аферу снимак“?

Хоће ли Вучић дати Шапића или ће градоначелник политички преживети и „аферу снимак“?

Опозиција тражи оставку или смену градоначелника Београда

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник СНС и градоначелник Београда Александар Шапић могао би политички да преживи и „аферу снимак“ у којој је главни актер његов шеф кабинета који представницима компаније Кенткарт нуди намештање тендера у њихову корист у замену за прихватање раскида уговора.

Саговорници Данаса сматрају да га СНС и њен лидер Александар Вучић, од којег страначке одлуке зависе, неће склонити са градоначелничке функције и заменити неким другим до одржавања нових избора, који би могли да буду до краја године или на пролеће 2024.

Ипак, опозиција која нема већину у Скупштини града, како нам је незванично речено, прижељкује да напредњаци и социјалисти у четвртак на седници градског парламента не подрже градоначелникову одлуку о раскиду уговора са Кенткартом и тако бар симболички покажу да Шапић нема њихову подршку.

Шапић пак каже да је срећан што ће тужилаштво да испита случај Кенткарт, а на питање Н1 да ли ће поднети оставку, ако се испостави да је аутентичан снимак каже – не само то, већ би и он и одговорни требало кривично да одговарају, као „што би требало кривично да одговарају“ они који су их „лажно оптужили“.

На питање о евентуалној смени, ако се тврђено испостави као истина, каже: „Странка може мене сутра да смени, донесе одлуку на страначким органима, предложи одборницима Скупштине града – подигну руку и путуј, игумане. Странку ништа не спречава, могла је то да уради у новембру, кад је опозиција тражила, па то није урађено (…) Ни странку ни Ђукановића ништа не спречава да тражи захтев за моју смену, не само за то већ и за друге ствари“.

Напредњаци се о овоме нису оглашавали до конференције за новинаре председника Извршног одбора СНС Дарка Глишића којег су новинари питали за ову аферу.

Он је одговорио да би истражни органи требало да утврде да ли је било корупције у случају снимка који је објављен у медијима.

Председник Извршног одбора СНС Драко Глишић изјавио је да би истражни органи требало да утврде да ли је било корупције у случају снимка који је објављен у медијима. Глишић је поручио да је на надлежним органима да утврде и евентуалну одговорност Александра Шапића и његовог шефа кабинета у том случају.

Политиколог Бобан Стојановић пак указује да о београдским изборима одлучују Александар Вучић али и Александар Шапић.

– СНС односно Вучић не може да иде на изборе тако што ће да смени свог градоначелника. Посебно с озиром на то да су београдски избори били неизвесни и да би неки будући потенцијално били неизвесни. Да би се ишло на изборе, Шапић мора да жели да иде на њих, а мени у овом тренутку не изгледа да је он заинтересован за изборе. А и ако буде желео, то ће значити да има гаранције да ће он опет бити градоначелник ако СНС и СПС победе – објашњава Стојановић за Данас.

Он указује и да још једну важну димензију, а то је да ће Шапић добити подршку бирача у Београду уколико успе да „отера“ Кенткарт, било афере или не и покренуло тужиластво и судство нешто или не.

– Сетимо се да је СНС 2014. победио на изборима јер је обећао укидање Бусплуса. И ако успе да остави и политику бесплатних уџебеника имаће на шта да рачуна на изборима и као самостални кандидат са неком својом листом што не би одговарало СНС. Дакле, Шапић има чиме да преговара и у тренутним унутарпартијским односима – наводи Стојановић.

Професор права на Универзитету у Новом Саду Бојан Пајтић наводи да нико од напредњака који су лојални вођи неће сносити никакве последице, какве год афере продуковао.

– Разлог је једноставан – СНС не функционише као политичка странка у којој онај ко наноси штету сноси последице, него делују као мафијашка организација. Функционери партије нису вођини сарадници, него саучесници који иза себе имају мноштво заједничких криминалних подухвата. Саучесништво је најтврђе савезништво, а лојалност једини критеријум за напредовање и опстанак на позицијама – описује он.

Како додаје, уколико би се вођа “одрекао” једног од саучесника и изложио га политичкој одговорности, то би био сигнал и осталима да би их у неком тренутку могао пустити низ воду.

– Као што он њих има “у фиоци”, тако и многи од главешина владајуће странке знају и превише о њему. Зато се они држе и зато никада нико и не одговара низашта. Отуда добро познате фразе: “не дам Гашића”, “не дам Малог”, “не дам Бабића”…- наводи он за Данас.

А члан Градског одбора ДС у Београду Зоран Алимпић, објашњава да је од након изласка у јавност снимка већ од раније закомпликована прича о раскиду уговора са Кенткартом постала је још сложенија.

– Снимци могу бити монтирани, али с обзиром да нико од актера састанка није изричито рекао да јесу, јасно је да је оно што се чује заиста изречено. Не може се кривичним делом штитити никакав интерес града као што то тврди градоначелник. Криминал и намештање тендера не може никада бити интерес града ни грађана. Напротив, СНС је странка која је обећавала „нулту толеранцију према корупцији и криминалу“. Нулта толеранција значи да се не може и не сме толерисати никаква трговина утицајем или злоупотреба службеног положаја чак ни у најави – каже он.

Алимпић наглашава да је смена корумпираних службеника и хитна оставка или смена градоначелника који покушава да оправда криминал био би једини исправан потез у овом тренутку.

– Уколико странка на власти не одреагује, а оглуше се и надлежни органи, тужилаштво и полиција – грађани Београда треба да реагују. Београд није заслужио да га воде људи који су спремни и склони да намештају тендере и крше законе на било који начин и под било којим изговором – каже Алимпић који је и добар познавалац функционисања Града будући да је био део градске власти док ју је водио ДС.

 

Л.В, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар