Почетна » Мистерија Доловац (2): Тужилаштво евиденцију прилагођава политичким потребама

Мистерија Доловац (2): Тужилаштво евиденцију прилагођава политичким потребама

од admin
0 коментар

 

Новинар који је апсолутни рекордер по броју претњи, и то претњи смрћу које су му упућене, до прошле године председник Независног друштва новинара Војводине (НДНВ), Недим Сејдиновић, на основу свог искуства каже за Цензоловку да „тужилаштво има неку своју евиденцију напада на новинаре коју води на мистериозан начин и прилагођава је политичким потребама“.

„Ако они процене да неки напад није кривично дело, они га као такав и не воде. Кадија те тужи, кадија ти суди, кадија одређује да ли си нападнут или ниси. То је неприхватљиво. Ако узмемо у обзир да постоји та Стална радна група за безбедност новинара, а да се број напада на новинаре непрестано повећава, онда се заиста можемо запитати да ли је њена једина сврха да фингира да држава нешто ради по том питању. Једном се мора рећи ДОСТА! Начин на који тужилаштво третира нападе на новинаре само охрабрује нападаче“, каже Сејдиновић за Цензоловку.

Сејдиновић је добио на стотине претњи, а о ефикасности поступања тужилаштва и разоткривања починилаца можда најбоље говори чињеница да зна за свега два случаја кад су починиоци кажњени. Нико није адекватно одговарао.

„Одавно сам већ престао да бројим претње које добијам. Углавном су то биле серијске претње, па сам, рецимо, у року од два дана знао добити и пар стотина увреда и претњи. Онда смо их селектовали, па је испало да сам у року од 48 сати добио тридесетак класичних претњи смрћу. Колико је укупно претњи које смо пријавили било, заиста не знам, али знам да је сваки серијал тужилаштво водило као појединачан догађај. Ишао сам иначе много пута у тужилаштво да дајем изјаве, знам да је, ваљда, у два случаја примењено начело опортунитета за починиоце, али не знам да је било ко заиста адекватно одговарао. А године пролазе. Претње и даље пристижу, можда мањим интензитетом, ваљда због тога јер се повећао број новинара којима се прети. А видимо да су на мети и друге јавне личности. Што се мене тиче, нисам се уплашио, али можемо да видимо да су неке наше колеге постале мање од маковог зрна и да изигравају некакву ‘конструктивну опозицију’. А ‘конструктивној опозицији’ не следе претње, већ награде“, каже Сејдиновић.

Коментаришући недавни интервју републичке јавне тужитељке, он, између осталог, оцењује да „Загорка Доловац ни по чему није дорасла својој изузетно важној функцији“. „Једноставно речено, она ни по чему није достојна да буде републички јавни тужилац. И постало је сасвим јасно да сноси огромну одговорност за разорено друштво у којем живимо.“

ДА ЛИ ДОЛОВАЦ „ДЕМАНТУЈЕ“ МУП ИЛИ ОБРНУТО?

На тврдње тужитељке Доловац да је она „задовољна“ јер број непознатих починилаца напада на новинаре драстично пада, па је од 31 пријављеног случаја, само у једном починилац непознат, довољно је подсетити на извештај МУП-а Платформи Савета Европе за промоцију заштите новинарства и безбедности новинара.

Извештај је из октобра ове године и из њега се види да је већина случајева напада на новинаре током јулских протеста, који су нам се одигравали пред очима и које смо могли да пратимо у живом телевизијском преносу, и даље у истражној фази, а да неки нису ни процесуирани. Идентификована је и ухапшена само једна особа, која је у притвору задржана 48 сати након што је поломила стакло испред просторија РТВ Војводине, а напада је било на десетине.

Тамара Спаић    Цензоловка

Можда ти се свиди

Оставите коментар