Почетна » Глас Америке: Србија и Косово ће ипак бити позвани на Самит за демократију

Глас Америке: Србија и Косово ће ипак бити позвани на Самит за демократију

од admin
0 коментар
DUGME DONIRAJ LINK

 

За ту информацију још нема званичних потврда, а Глас Америке још није добио одговор од Стејт департмента тим поводом.

Самит за демократију биће одржан онлајн 9. и 10. децембра и окупиће више од 100 земаља, са циљем заустављања демократског назадовања и ерозије људских права и слобода широм света.

Портал Политико је прошле недеље објавио да међу 100 позваних земаља и правних инстанци нема Србије, Косова и Босне и Херцеговине, а да на листи јесу остале економије Западног Балкана, Црна Гора, Албанија и Северна Македонија.

У амбасади САД у Београду агенцији Бета је у уторак речено да у ту Бајденову иницијативу нису могли да буду укључени сви партнери Вашингтона и да је циљ био да се окупи регионално и друштвено-економски разнолика група земаља и правних инстанци.

На питање агенције Бета да ли су истинити наводи да Србија неће бити позвана на Самит и који су разлози такве одлуке, портпарол Амбасаде САД у Београду навео је да је „циљ био да се окупе како земље са већ снажно развијеним демократијама тако и демократије у настајању, различите по броју становника, етничком саставу и географском положају“.

„Председников Самит за демократију једна је од многих иницијатива САД усмерених на унапређење демократије, борбу против корупције и промовисање поштовања људских права широм света. САД остају посвећене раду са Србијом на унапређењу и јачању демократије кроз друге форуме, као и на спречавању назадовања демократије, промовисању поштовања људских права и сузбијању корупције како бисмо заједно доказали да демократске земље испуњавају потребе својих народа“, навео је портпарол амбасаде у уторак.

Бета/Данас

DUGME DONIRAJ LINK

Можда ти се свиди

Оставите коментар