Почетна » Откривамо: Србија жели да откупи луксузну вилу у Њујорку

Откривамо: Србија жели да откупи луксузну вилу у Њујорку

од admin
0 коментар

 Милионе евра Србија, Хрватска, Словенија, БиХ и Северна Македонија зарадиле су од продаје некретнина које су биле у власништву бивше СФРЈ. Међутим, најскупљи објекат – зграда Сталне мисије некадашње Југославије, а сада Србије, до данас није продат. Новог власника није добила ни зграда српске амбасаде у Берну, која је такође предмет сукцесије.

Међутим, судећи по Предлогу закона о буџету за 2022, намера Београда је да ове атрактивне некретнине задржи у свом власништву. Како пише у том документу, у делу који се односи на “прибављање објеката у својину Републике Србије за потребе ДКП-а”, у току је преговарачки поступак са осталим сукцесорима да Србија откупи њихов удео у тим објектима.

“На тај начин Србија би исплатила сукцесоре, сразмерно њиховом уделу (60,5 осто одсто процењене тржишне вредности)”, пише у том предлогу закона.

За ове намене у буџету (биће) издвојено 2.000.975.000 динара или око 17 милиона евра.

Вила у Њујорку вредна око 40 милиона евра

а ли ће то бити довољно, у овом тренутку није познато.

Вредност виле у Њујорку, површине од око 3.650 квадрата, процењивана је на чак 40 милиона долара. Њена продаја оглашена је још 2017, а за тај посао ангажована је и агенција у САД.

 

Кућа на Петој авенији у Њујорку Фото:Сцреенсхот/Гоогле мапс

Ова зграда се, иначе, налази на најпрестижнијем месту на Петој авенији, у делу између 66. и 67. улице, са погледом на Централ парк. Има четири спарта, 18 соба и шест купатила, а располаже и са винским подрумом. То је била прва зграда са два електрична лифта, који су још у функцији.

Како су медији писали, овај објекат, као и сачувани оригинални ентеријер, налази се под заштитом државе и града Њујорка од 1969. године. Федеративна Народна Република Југославије купила је ту вилу још 1947. године.

Њен први власник био је гувернер Лонг Ајленда – Роберт Бикман Ливингстон, по коме и зграда носи назив „Бикманова кућа“.

Далеко мање пажње привукла је зграда српске амбасаде у Берну. Заинтерсованих је било, али им цена није била прихватљива.

Вредност тог објекта, површине од 1.758 квадрата, процењивана је на 13,5 милиона франака, а договор је био да се не иде испод процењене вредности.

Одржавање много кошта, а Србија не може да улаже

И пре две године било је јасно да ће бити проблема са објектима у Њујорку и Берну, будући да их је тешко продати, а одржавање које плаћа Србије много кошта.

„То су два најтежа питања, продаја два објекта која имају велику вредност, 40 милиона за Њујорк и десетак милиона за Берн. То је за нас велики терет. Ми држимо комплексе у којима имамо по 2.500 квадрата, а имамо мало људи, а не можемо да инвестирамо јер нису наши“, рекао је раније Вељко Одаловић, тада генерални секретар Министарства спољних послова.

Договор о продаји некретнина које су стечена током постојања Југославије, представници Србије, Словеније, Хрватске, БиХ и Македоније постигли крајем 2016. Велики део тих објеката у међувремену је продат, укључујући и пентхаус у Њујорку.

Према договору, новац се дели међу државама према уделима договореним у Уговору о питањима сукцесије, с тим што је Србија од земаља наследница тражила и да јој се надокнаде досадашњи трошкови одржавања њујоршког стана. Према Уговору, Србији припада 40 одсто од суме добијене продајом некретнина у Њујорку.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар