Почетна » Прелевић о изласку из коалиције са Ђиласом: Није Драган непријатељ, већ Вучић

Прелевић о изласку из коалиције са Ђиласом: Није Драган непријатељ, већ Вучић

од admin
0 коментар

 

Наиме, Скупштина слободне Србије недавно је донела одлуку да на наступајућим изборима подржи коалицију око ССП, ДС и НС. Међутим, месец дана касније, најпре се појавила вест да преговарају и са зелено-левом коалицијом „Морамо“ коју чине Заједно за Србију Небојше Зеленовића, Еколошки покрет Александра Јовановића Ћуте и покрет Не давимо Београд.

А онда се на друштвеним мрежама појавило писмо, које је Савет СсС упутио својим члановима и у којем их обавештава да излазе из договора са ССП, ДС и НС, а као главни разлог наводе неповерење према лидеру ССП Драгану Ђиласу. Иако је чланство замољено да се све задржи у тајности.

“Последњих 15 месеци сваки разговор у опозицији обележен је тврдњом да је ССП најјача опозициона странка, између осталог и зато што Мариника Тепић има највећи рејтинг. Упркос договору свих страна у савезу, укључујући и СсС, Драган Ђилас је без икаквих консултација, два дана пре краја истраживања, објавио да је његов кандидат Здравко Понош. На сваком наредном састанку доживљавали смо непријатности, не само ми из СсС већ и друге опозиционе странке, уз претњу да ће ССП растурити овај савез уколико не буде прихваћена одлука ССП да Понош буде кандидат. Такво понашање могли смо протумачити само као уцењивачко”, наводи се у писму о ономе што је чланове Савета СсС навело да иступе из коалиције.

Како даље пише у писму, основна мисија СсС је уједињавање, а не цепање, па је на захтев Боже Прелевића повукла његову потенцијалну кандидатуру, са циљем да се савез одржи и да се некакав договор постигне.

“Истраживања су показала да нити је Мариника, нити је Понош особа са највећим рејтингом. Одлука Ђиласа и кршење договора у СсС је доживљена као кршење свих процедура и договора, понижавање Народне странке, Демократске странке и свих осталих учесника. Важно је имати у виду да је СсС и пре Ђиласовог саопштења рекла да нема проблем са идејом да кандидат коалиције буде Понош, уколико је то прихватљиво за све актере, а посебно за Народну странку чији је Понош члан. Заказан је састанак коме су у име СсС присуствовали проф. Др Весна Ракић Водинелић, проф. Др Биљана Стојковић и Александар Станковић. Састанак је описан као врло непријатан, у ауторитарној атмосфери и без могућности да се о проблемима расправља. Осим чланова СсС нико од присутних се није усудио да негодује, иако су нам њихови ставови и незадовољство предочени у претходним појединачним разговорима. Занимљиво је да је 15 минута након састанка у медијима осванула вест да су сви сагласни око проф. Владете Јанковића као кандидата за градоначелника, иако су чланице Коалиције о томе одлучивале на својим телима два дана након те информације, а Скупштина никад. Дан након састанка Ђилас је у медијима објавио имена чланова СсС који ће бити на листи за републичке изборе, о чему СсС никад није донео одлуку”.

Писмо Савета СсС послато је члановима са роком од 24 сата у којем би требало да се изјасне о томе да ли ће у потпуности напустити учешће у овом изборном процесу или ће склопити коалицију са „Морамо“.

Члан Скупштине слободне Србије Божо Прелевић за Нова.рс каже:

„Ако пошаљете писмо својим члановима стварно је велико разочарење да се оно нађе на друштвеним мрежама. Јел то та Србија која треба да се боти против зла? Морам да кажем да Драган није наш непријатељ, нити било ко из опозиције. Наш непријатељ је Вучић и ми немамо намеру да подижемо апстиненцију. Наш занима само уједињавање. Ми смо последњих годину и по дана у перманентним контактима са свим члановима опозиције у покушају да објединимо странке. Ако не да на изборе изађу у једној колони, онда да макар те две или три колоне сарађују. Наш став је био да је на прошлим изборима у Београду управо због тог осипања енергије изгубљено најмање 18 одсто“, каже Прелевић за Нова.рс.

Како даље наводи, пред чланством је одлука да ли ће уопште изаћи на изборе или ће се приклонити зелено-левој коаливији „Морамо“.

„Ако не будемо на листи било којој ми ћемо и даље наставити да радимо што и до сад. Бићемо предани борби против зла“, закључује Прелевић.

Прелевићева колегиница из Скупштине слободне Србије Биљана Стојковић кратко је прокоментарисала да је запрепашћена чињеницом да је писмо доспело у јавност.

„Заиста сам запрепашћена. То је интерно писмо за наше чланове. Морали смо да им објаснимо зашто излазимо из ове приче. Сад схватам да су овде озбиљне политичке игре у питању“, рекла је Стојковић за Нова.рс.

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар