Почетна » СПС на локалу бесан: Бију се, а терају их у савез са СНС

СПС на локалу бесан: Бију се, а терају их у савез са СНС

од admin
0 коментар

 Председнички, београдски и ванредни парламентарни избори требало би да буду одржани крајем марта или почетком априла, а Ивица Дачић сматра да и владајуће странке на њих треба да иду у једној колони. Дачић је гостујући на ТВ Прва рекао да у случају да опозиција иде ка укрупњавању и владајућа већина би требало да изађе на изборе у коалицији.

“У том случају мислим да би требало имати једног председничког кандидата и заједнички наступ на свим изборима који буду расписани”, навео је он.

Заједнички састанци на којима би се о томе разговарало, према најавама требало би да крену у наредних неколико дана.

Овакав став Дачића није изненађење, будући да је СПС и на претходним председничким изборима подржао кандидата СНС Александра Вучића. Ипак, заједничка коалиција са напредњацима, који би предводили тај савез, за СПС била би преседан.

Томе се према сазнањима листа “Нова” противи део чланства, односно социјалисти са локала, који су незадовољни понашањем чланова СНС према СПС. Како наводи наш извор, примера ради, у само једној општини у којој су социјалисти на власти смењено је седам директора основних и средњих школа, који су изабрани на њихов предлог.

У Сурдулици су, на пример хапшени активисти СПС, а за то су оптужили напредњаке, наводећи да су поткупили мештане да лажно сведоче против њих.

Иако већ годинама заједно владају, нису им страни ни физички окршаји. Тако је, на пример, на прошлогодишњим парламентарним изборима на једном бирачком месту у Лесковцу дошло до туче између активиста СНС и социјалиста.

Подељена и централа странке?

Да ни централа СПС није јединствена око подршке једном кандидату и заједничком изласку на изборе било је јасно након изјаве Горана Тривана, члана Председништва те странке и бившег министра.

Он је рекао да о томе Дачић сам не може да одлучује, те да је управо лидер СПС успоставио правило да социјалисти увек имају свог председничког кандидата.

“О томе мора да одлучује Главни одбор и ГО ће наравно одлучити о томе“, навео је Триван и додао да коалиција може, али не и да СПС изгуби идентитет.

“Јер, ако погледате статистику, ми смо и на последњим изборима изгубили близу 70.000 гласова, то значи да морамо да се питамо зашто је то тако“, рекао је он.

Да једино Главни одбор одлучује о заједничком изласку на изборе са СНС и да ће та одлука морати да се поштује за лист “Нова” каже и Новица Тончев, члан Председништва СПС и потпредседник те партије.

“О тако важним питањима, а водећи се интересима партије, интересима земље Србије и свих њених грађана, одлучује Главни одбор и сви у СПС-у морају да поштују”, истиче Тончев.

Како је СПС изгубио више од 230.000 гласача?

Уколико социјалисти донесу одлуку да подрже Александра Вучића за председника Србије и изађу у коалицији са СНС на свим предстојећим изборима, то би могло да доведе до пресипања гласова и то у корист напредњака.

Ако се упореде исходи избора 2012. и 2020. долази се до закључка да је СПС у том периоду изгубио чак 233.356 својих присталица. Број гласача социјалиста опадао је после сваких избора.

На прошлогодишњим је за СПС гласало око 334.000 грађана, док их је 2016. подржало око 413.000 бирача. То значи да је Дачићева странка освојила око 79.000 гласова мање него четири године раније.

На изборима 2016. године социјалисти су добили око 70.000 гласова мање него на парламентарним изборима који су одржани две године раније.

Разлика је још већа ако се упореде резултати остварени 2014. и 2012. године. У том периоду СПС је изгубио око 83.000 гласача.

Резултати СПС на изборима:

2020 – 334.333 гласачи или 10,38%

2016 – 413.770 гласачи или 10,95%

2014 – 484.607 гласачи или 13,49%

2012 – 567.689 гласачи или 14,7%

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар