Почетна » И после Мила исто: Црна Гора неће повући признање Косова

И после Мила исто: Црна Гора неће повући признање Косова

од admin
0 коментар

 Вест да је Мило Ђукановић и ДПС претрпео пораз на парламентарним изборима у Црној Гори прослављена је на улицама Београда, а честитке победницима упутили су поједини опозиционари.

Председник Србије Александар Вучић чека званичне резултате како би упутио честитку, а још се није изјаснио министар спољних послова Ивица Дачић, који је неретко водио вербалне ратове са црногорским колегама.

Саговорници портала Нова.рс наводе да ће променом власти у Црној Гори доћи до отопљавање односа на линији Београд – Подгорица, који су на силазној путањи још од проглашења независности, да би последњих година били на најнижим гранама. Међутим, мало је вероватно да би могло да дође до повлачења признања Косова, што поједини кругови у Београду очекују.

“Када је реч о Косову, сви су и у региону и у Европи усмерени ка дијалогу о косовском питању који се одвија уз посредовање и ЕУ и САД. Поштоваће се сваки договор који уз ово посредовање постигну две стране”, каже Павићевић, који је избегао да директно одговори на наше питање да ли то значи да неће бити повлачења признања Косова.

Иако је у региону и на Западу постојао страх да ће Ђукановићева опозиција одустати од европског пута и изаћи из НАТО, на шта је посредно у кампањи упозоравао Ђукановић, ни то се неће догодити. Спољнополитички приоритет број један нове власти биће пуноправно чланство Црне Горе у Европској унији, наводи Павићевић.

“Око тога нема ни трунке дилеме, постоји потпуна сагласност. Што се тиче НАТО, нова власт ће бити озбиљна и одговорна и испуњаваће своје међународне обавезе. Биће кредибилан партнер у међународним односима”, истиче он.

“Готово немогуће очекивати промене у односу са НАТО и Косовом”

Да будућа црногорска власт неће повлачити драстичне потезе, попут повлачења признања Косова и изласка из НАТО-а, сматра и Борис Раонић, председник НВО Грађанска алијанса.

“Током кампање ове теме нису биле заступљене. Имаујући у виду разноликост и друге приоритете, скоро да је немогуће очекивати те врсте промена”, закључује он.

Раонић за Нова.рс наводи да се односи са Србијом морају поправити, без обзира ко је на власти.

“То је природни процес, који је због потреба изборних кампања вештачки направљен, зарад хомогенизације бирача око два лидера. Питања попут директног платног промета, здравства, образовања, саобраћајних веза… морају бити брзо решавана и када животне теме дођу на дневни ред, онда ће и крупне теме бити много лакше. Наравно, сада је ситуација много лакша, због идентитетских блискости нових, кључних политичких актера у Црној Гори”, наводи он.

Наташа Латковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар