Почетна » Иако добијамо јефтинији гас, рачуни неће бити нижи

Иако добијамо јефтинији гас, рачуни неће бити нижи

од admin
0 коментар

Повећана вредност долара на светском тржишту онемогућиће да овај енергент буде повољнији купцима у нашој земљи

ПОТРОШАЧИ неће осетити јефтинији гас који ћемо добијати од Руса. Иако ће у Србију од априла из Русије стизати „плави енергент“ снижен са досадашњих 340 на 270 долара по кубику, повећана вредност долара на светском тржишту онемогућиће да гас буде повољнији крајњим купцима у нашој земљи.

Први човек „Србијагаса“ Душан Бајатовић у четвртак је обрадовао 260.000 домова у Србији са најавом да ће енергент из Москве већ од другог квартала бити јефтинији за 70 долара на 1.000 кубика.

– Не могу да предвидим колико ће појефтињење за домаћинства бити – рекао је Бајатовић. – На крајњу цену потрошачима утичу и курс долара и цена транспорта. Колико ће транспорт коштати, зависиће и од транспорта кроз Мађарску, у зависности од тога колико будемо трошили. Она ће бити у благом порасту, па уместо 35, 40 долара колико смо плаћали, цена ће порасти на 60, 65 долара, опет зависи од курса колико је то тачно евра.

Директор нашег гасног предузећа је додао да ће у трећем кварталу цена на граници са Мађарском без транспорта бити негде око 220 долара, што би требало да доведе до додатног појефтињења.

Ипак, стриктна рачуница Агенције за енергетику, која даје последњу реч у креирању цене енергената за велепродају, распршила је све наде о нижим рачунима. Њени стручњаци објаснили су да – нема услова за пад цене гаса због „бујања“ долара.

– Релевантни курс долара за обрачун динарских цена повећан је од претходне промене са 108,01 на 111,82 динара за долар – кажу у Агенцији. – Тако је велепродајна цена изражена у динарима промењена са 43,83 на 42,89 дин по кубику, односно мање од три одсто, што значи да нема услова да се промени цена гаса за домаћинства и мале купце.

Очекивана велепродајна цена у наредном периоду биће 383,57 долара за 1.000 кубика

М. Л. Ј.    новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар