Почетна » Игор Симић: Најпре формирање ЗСО, па остало

Игор Симић: Најпре формирање ЗСО, па остало

од admin
0 коментар

Ванредна седница косовске скупштине заказана за синоћ одложена је како би се обезбедило присуство већине посланика, потребних за ратификацију споразума о демаркацији са Црном Гором.

Одлагање ванредне седнице затражили су косовски председник Хашим Тачи и премијер Рамуш Харадинај.

Игор Симић, посланик и портпарол Српске листе, рекао је за РТС да је за Србе главно питање Заједница српских општина, а да је питање демаркације нешто што треба у будућности да се решава.

„Када говоримо овом питању, оно је од прворазредног значаја за Албанце, а нама није од толике важности. Ми 1.767 дана чекамо ЗСО, а чекамо и испуњење осталих тачака из коалиционог споразума како бисмо унапредили живот Срба на КиМ – о томе Српска листа жели да разговара, а демаркација ће можда једног дана доћи на ред“, рекао је Симић.

Објашњава да има довољно гласова да се ратификује споразум о демаркацији, али да они хоће учешће Срба како би манифестовали мултиетнички карактер.

„За нас то питање треба у будућности решавати, а не сада. Најпре ЗСО – па остало“, навео је Симић.

Када су у питању нови наводи о формирању косовске војске, Симић је рекао да је на Космету, према Резолуцији 1244, Кфор једина лигитимна, оружана сила и да ће тако и остати. Став Српске листе се неће променити, ми смо апсолутно против косовске војске истакао је Игор Симић.

Технички дијалог Беоргада и Приштине наставља се 26. фебруара у Бриселу. На дневном реду ће бити Заједница српских општина, дипломе, таблице.

„Дијалог нема алтернативу, али дијалог у којем је искрен приступ обе стране. Београд жели компромис који ће омогућити нормалан живот и трајни мир, али са друге стране недостаје искреност и жеља да се примени договорено, а затим приступи и трајном решењу овог питања“, закључио је Симић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар