Почетна » Иста реченица, иста прилика, 20 година касније: Вучић јутро након историјског протеста изјавио исто што и Милошевић пред пад с власти

Иста реченица, иста прилика, 20 година касније: Вучић јутро након историјског протеста изјавио исто што и Милошевић пред пад с власти

од Други Пишу
0 коментар

Јутро након можда најмасовнијх протеста у Србији, када је на десетине хиљада грађана марширало улицама Београда, вичући, између осталог „Вућићу одлази“ и „Оставке“, председник Србије Александар Вучић огласио се на свом Инстаграм профилу. Без коментара о захтевима протеста, без речи о десетинама хиљада грађана земље коју он предводи, а који су јасно исказали незадовољство на улицама, он је изговорио не приближну, већ идентичну реченицу као и човек чија власт је окончана након сличних демонстрација 2000. године. Јутро након протеста које светски медији означавају прекретницом у његовој владавини, Вучић је одлучио да прибегне стратегији Слободана Милошевића.

Наиме, док Њујорк тајмс и Вашингтон пост покушавају да анализирају јучерашњу ситуацију на улицама, па тако закључују да су управо ово највеће демонстрације од пада Слободана Милошевића, као и да је ово највећа криза у Вучићевој једанаестогодишњој владавини, председник Србије има друге приоритете.

Као и обично, да себе прикаже као жртву, користећи речи онога који се пре више од 20 година налазио у сличној ситуацији као он. Њујорк тајмс и Вашингтон пост можда не знају зашто актуелни председник цитира оног свргутог, али грађани Србије памте да је управо Вучић био министар информисања у време владавине Слободана Милошевића.

Тако је некада радикалска, а сада напредњачка перјаница решила да се брани као што је и Милошевић покушао судбоносне 2000. године.

„И не руше неки споља Србију зог Вучића, већ руше неког Вучића због Србије“, рекао је Вучић на видео снимку који је објављен на његовом Инстаграм налогу.

Случајно или не, исте речи је 2000. изговорио Слободан Милошевић.

„Не нападају Србију због Милошевића, него нападају Милшевића због Србије“, мислећи, вероватно на „стране тајне службе које вршљају Србијом“, а које и Вучић неретко помиње.

 

Да ли је симптоматично то што Вучић прибегава Милошевићевој реторици, коју је овај неговао непосредно пред пад са власти, доказаће време, али сличности између два режима су очигледне.

Шта каже Њујорк тајмс?

И баш овог јутра, угледни амерички лист Њујорк тајмс објавио је извештај са јучерашњих протеста, наводећи да су највећи скуп још од пада Слободана Милошевића.

 

„Протести у Србији због масовних пуцњава прошлог месеца прерасли су у суботу у највец́е уличне демонстрације у Београду откако су демонстранти свргли Слободана Милошевиц́а са места председника Србије 2000. године. Вучиц́ је своју политичку каријеру почео као радикални националиста током балканских ратова 1990-их, али је последњих година настојао да се представи као проевропски лидер који жели да Србија оживи своје заустављене напоре за придруживање Европској унији. Он се противио увођењу санкција Русији због њеног рата у Украјини, али Србија јесте гласала у Уједињеним нацијама да осуди Москву“, пише овај медији.

Истовремено, ситуацијом у Србији се бави и Вашингтон пост, који јасно закључује – највећа криза власти од 2012. године.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар