Почетна » ИСТОРИЧАРИ ИЗ РЕГИОНА САГЛАСНИ Велика Албанија куца на врата

ИСТОРИЧАРИ ИЗ РЕГИОНА САГЛАСНИ Велика Албанија куца на врата

од admin
0 коментар

Македонији прети даља ескалација насиља, па чак и грађански рат после ког Македонија као држава више не би постојала, упозоравају аналитичари након оружаних сукоба у Куманову који су јуче окончани.

Они истичу да су сукоби који су потресали Куманово резултат вишегодишњих напора косовских и македонских Албанаца да се територије на Балкану на којима живи албанско становништво уједине у једну државу. Сукоби полиције и терористичких група у Куманову су завршени након више од 24 сата. Живот је изгубило осам полицајаца, док је рањено више од 37, а убијено је 14 терориста.

Ипак, многи аналитичари сматрају да ту није крај. Бивши амбасадор Србије у Паризу Душан Батаковић пре четири године упозоравао је на опасност од стварања “природне Албаније”. Тај пројекат је, према његовом мишљењу, заснован на идеји ширења на све балканске просторе на којима живе Албанци.

– Мислим да би наша штампа и јавност уопште, требало са много више позорности и интересовања да прате овај процес који је већ далеко одмакао, а који суштински угрожава наше виталне националне интересе, нарушава регионалну стабилност и озбиљно угрожава крхку стабилност на Балкану – говорио је тадашњи амбасадор Србије у Паризу.

– Веома је извесно да ће Косово и Албанија, који су де факто већ у једној врсти заједнице, покушати да се шире на просторе насељене Албанцима у суседним државама – рекао је Батаковић и најавио да ће због тога Срби, али и сви неалбанци, бити “у великом проблему”.

Ти проблеми, по свему судећи, управо почињу.

Према мишљењу Душана Јањића из Форума за етничке односе, поред оружаних сукоба у Куманову, који су данас окончани, у току је сукоб између албанских странака у македонској власти и опозицији. Оружани сукоби су, каже Јањић за “Блиц”, “притисак наоружаних група на лидера владајуће албанске странке у Македонији, Демократске уније за интеграцију, Алија Ахметија да уђу у причу о одвајању дела Македоније”

– Ахметију ипак не одговарају сукоби јер он жели политичко решење и за то је добио подршку на недавном састанку са косовским премијером Хашимом Тачијем – каже Јањић.

О томе говори и саопштење косовског министарства иностраних послова, које је осудило покушаје дестабилизације Македоније и апеловало на уздржаност од насиља у тој земљи.

Према подацима којима Јањић располаже, наоружане групе биле су у униформама ОВК. Он сматра да даље ескалације сукоба неће бити, јер је све још у домену политичког решења, осим ако те групе поново не нападну полицију или војску.

С друге стране, Чедомир Антић, историчар и лидер Напредног клуба, уверен је да ће сукоби сигурно ескалирати. Он сматра да је Македонија на ивици грађанског рата после ког тешко да би могла да опстане као држава.

– Процес који сада ескалира траје већ две године и резултат је односа светских центара моћи према институцијама македонске државе, јер морамо приметити да је све почело после најаве градње турског тока – каже Антић за “Блиц”.

Он сматра и да је добро то што се одговорност за ситуацију овог пута не може свалити на српску владу, јер је очигледна конструктивна улога коју је она имала у решавању кризе у Македонији, али и да је сада очигледно колико је велики проблем идеја о формирању великоалбанске државе.

Скорашњи напади
Два одвојена напада Ослободилачке националне армије (македонски ОВК) на македонске институције у протекле две недеље (бомба испред зграде владе и заузимање полицијске станице у Гошинцу) знак су да тензије између албанског и македонског становништва не јењавају.

Македонска ОВК
Ослободилачка национална армија (албански: Усхтриа Çлиримтаре Комбëтаре – УÇК), позната и као македонска ОВК, терористичка је организација која је нападала циљеве у Републици Македонији 2001. са циљем да се територије са већинским албанским становништвом одвоје од Македоније и припоје Албанији.

Пивоваров: Пројекат траје
Професор Владимир Пивоваров, бивши шеф македонске Војне обавештајне и контраобавештајне службе, упозорава да се пројекат велике Албаније перманентно испуњава док међународна заједница ћути.
– Овај пројекат ће у следећим етапама бити усмерен ка Србији, Црној Гори и Грчкој, где се већ сад стварају предуслови за његово испуњење. Последња изјава албанског премијера Едија Раме показује да он јавно заговара спајање Косова са Албанијом и забрињавајуће је то што је реакција међународне заједнице потпуно изостала – каже Пивоваров.

Ана Роланд   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар