Почетна » Истраживање агенције “Фактор плус“: СНС убедљиво најјачи, Савез за Србију на 9,6 одсто

Истраживање агенције “Фактор плус“: СНС убедљиво најјачи, Савез за Србију на 9,6 одсто

од admin
0 коментар

Да се у недељу одржавају избори, Савез за Србију (СЗС) имао би 9,6 процената подршке, а Српски патриотски савез (СПАС) Александра Шапића 1,8 одсто. Напредњаци и даље имају натполовичну већину.

Ово показују резултати истраживања агенције Фактор плус, које је први пут урађено након што су формирани Савез за Србију и СПАС. СНС је и даље убедљиво најпопуларнији са подршком од 54,8 одсто, док су социјалисти после много времена на трећем месту, али не због изгубљене подршке.

Владимир Пејић из агенције Фактор плус каже за „Блиц“ да СЗС има мању подршку него све чланице тог савеза појединачно.

– То је донекле и очекивано. Традиционални бирачи ДС, рецимо, не желе савез с Дверима и обрнуто. Таквих примера је више – наводи Пејић.

Он каже да је реч само о почетној позији СЗС и да од будућих поступака руководста зависи да ли ће то бити само база која ће се ширити или максимум који може да досегне.

У истраживању које је радила иста агенција пре само месец дана за странке појединачно, све чланице СЗС у збиру су имале 14,4 одсто. Питали смо Пејића где се расуло скоро пет процената гласова.

– ПСГ је благо скочио и сада је на 3,6 одсто, СДС Бориса Тадића се после дуго времена појављује у истраживањима, а благо је скочила подршка и ДСС-у – наводи Пејић.

У првом истраживању, СПАС Александра Шапића бележи подршку од 1,8 одсто.

– Можда би неко рекао да је то мало, али треба имати у виду да је Шапић сам, да га нема нигде у јавности и да то не могу да достигну ни странке које дуги низ година постоје. Има добар колективни потенцијал и могао би да допринесе некој коалицији. Не искључујем да у једном тренутку и самостално пређе цензус – истиче Пејић.

На питање у којој мери је Влада Србије јединствена, 48 одсто испитаника одговорило је потврдно, 28 одсто да није јединствена, док 24 одсто каже – делимично.

С друге стране, на питање у којој мери је стабилна, чак 69 одсто испитаника каже „у потпуности“.

– Стабилност проистиче из снаге СНС и Александра Вучића, као везивног ткива коалиције, на чијој снази се резултат базира. Министри не остављају утисак јединства, па имамо ситуацију да Влада не делује јединствено, али делује стабилно. Ово је у неку руку и опомена – каже Пејић.

На питања ко од министара је најприсутнији у медијима, 65 процената је рекло да су то министри полиције и спољних послова, Небојша Стефановић и Ивица Дачић.

– То што је неко присутан у медијима не мора да буде ни добро ни лоше, јер неко се појављује у аферама, неко зато што добро ради… Дешавало се да неки министар буде лоше оцењен само зато што га грађани не примећују – закључује Владимир Пејић из агенције Фактор плус.

Ивана Мастиловић Јаснић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар