Почетна » ИСТРАЖИВАЊЕ СНС пада подршка, СПС и опозиција „скачу“

ИСТРАЖИВАЊЕ СНС пада подршка, СПС и опозиција „скачу“

од admin
0 коментар

Српска напредна странка бележи пад подршке међу грађанима за готово два одсто у односу на пре само месец дана, док је скоро свим осталим политичким партијама за исти период благо увећан рејтинг, показује поређење најновијег истраживања „Политички барометар“ агенције Фактор Плус, спроведеног крајем јануара, са прошломесечним резултатима исте агенције.

Последње истраживање рејтинга показује да би СНС уколико би избори били у недељу освојила 49,5 одсто гласова и то овог пута са једним делом гласача Расима Љајића, док је тај проценат за највећу владајућу странку пре 30 дана износио 51,4 одсто.

Све остале партије овог месеца, како показује статистика Фактор Плуса, бележе скок рејтинга, осим радикала и ПУПС који „стоје“ на шест, односно 3,3 одсто гласова испитаника. Током јануара своје позиције су ојачали социјалисти са 9,5 на 10,6 одсто, ДС са 6,5 на 6,8 одсто, као и ДСС и Двери са 5,2 на 5,6 одсто. Коалиција СДС, ЛДП и ЛСВ броји 5,2 одсто испитаника, док су прошли пут без партије Ненада Чанка имали 4,1 одсто.

Јединствена Србија Драгана Марковића Палме „скочила“ је са један на 1, 4 одсто, а за по 0,1 одсто скочили су и рејтинзи покрета „Доста је било“ Саше Радуловића и СНП Ненада Поповића, који сада имају 2,3, односно два одсто. Истраживање Фактор Плуса показује да би мањине освојиле у овом тренутку четири одсто гласова, а коалиција „Родољуби“ – Драган Тодоровић, Александар Ђурђев и Владан Глишић, која се први пут мери, 0,8 одсто.

Ово је, иначе, и први пут да у резултате није укључен рејтинг СДПС Расима Љајића, која је прошлог месеца имала 2,8 одсто, јер су у међувремену потписали споразум о заједничком наступу на изборима са напредњацима. „Резултат СНС не може се сматрати овога пута простим збиром подршке СНС и СДПС. Поједини гласачи СДПС се већ поистовећују са листом СНС и овога пута су се определили тако, док неки и даље тврде да ће гласати за Расима Љајића што смо у последњем истраживању сврстали у ‘неке друге странке’, јер не би било релевантно издвајати их засебно“, објашњава за Данас Владимир Пејић, директор Фактор Плуса.

Када је реч о томе да ли грађани одобравају оно што раде и говоре политичари, истраживање показује да у тој области највећу подршку од 57 одсто има премијер Александар Вучић, док је трећина одговорила супротно. Председника Томислава Николића подржава у том смислу 27 одсто, не подржава 46 одсто, а министарка Зорана Михајловић има 27 одсто позитвних гласова и 48 одсто негативних. Лидере ДС и СДС Бојана Пајтића и Бориса Тадића подржава девет, односно 12 одсто, док се са њима никако не слаже 63 и 47 одсто.

Према резултатима Фактор Плуса, излазност у овом тренутку би била 53 одсто, док њих 22 одсто још не знају да ли ће гласати. Од оних који ће изаћи на изборе, трећина и даље не зна коме да да свој глас. „Нисам сигуран да они до избора могу неким магичним речима или триковима да се определе и гласају за неког. Очигледно је да немају поверења ни у једну странку”, истиче Пејић.

На питање да ли ће уколико избори буду одржани истовремено гласати за исту странку на сва три нивоа – локалном, покрајинским и републичком, њих 42 одсто рекло је „да, сигурно“, а врло вероватно и још 35 одсто испитаника.

Љајић: Донећемо гласове Вучићу

Лидер СДПС Расим Љајић изјавио је да ће на предстојеће изборе изаћи заједно са СНС и да верује да ће тој коалицији донети три до четири одсто гласова. „Ми вредимо између три и четири одсто гласова, реално. Ја рачунам да ми толико имамо и верујем да коалицији доносимо те гласове“, рекао је Љајић за Н1.

 

Б. Цвејић, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар