Почетна » Истраживање: У Београду 37,2% жели промене, 39,2% против

Истраживање: У Београду 37,2% жели промене, 39,2% против

од admin
0 коментар

 Истраживање Нове српске политичке мисли рађено је почетком априла, на узорку од 900 испитаника, а Вукадиновић наводи да је реч о телефонском истраживању које је увек помало “нагнуто” популацији која гласа за власт.

Он за Нова.рс каже да резултати показују да је опозиција у Београду најближа успеху, где је разлика између власти и опозиционих странака најмања.

“Када кажем власт, мислим на странке владајуће коалицији. У зависности од питања та разлика варира између два и осам одсто у корист власти”, наводи Вукадиновић.

Тако, на питање да ли сте за то да у Београду остане садашња власт и коалиција око СНС, 39,2 досто испитаника је рекло да је боље да се власт у престоници не мења, док је 37,2 одсто грађана за то да дође до промене. Остали су неопредељени или уздржани.

О споменику Стефану Немањи позитивно мисли 45,9 одсто испитаника

Са друге стране, на питање да ли сте задовољни како се Београд развија у последње четири године, 47,6 одсто испитаника изјаснило се да је задовољно, 40 процената је рекло да није, а око 12 одсто анкетираних је било неопредељено.

Вукадиновић каже да када је реч о појединачним пројектима власти – од измештања железничке станице преко реконструкције Трга републике до изградње националног стадиона број оних који то подржавају је значајно мањи од оних који се са тим не слажу.

“То противљење је најизраженије код изградње гондоле на Калемегдану и градње на водоизворишту у Макишу. Та противљења иду и преко 50 одсто, а подршка тим пројектима у најбољем случају достиже 35 одсто. Интересантно је да о споменику Стефану Немањи позитивно мишљење има 45,9 одсто испитаника, а негативно 30 одсто”, наводи Вукадиновић.

“СНС са Шапићем може да се нада победи”

Он каже да ако изузмемо негативну медијску ситуацију, оно што највише квари срећу опозицији јесте расцепканост и међусобно трвење, као и категорија бирача која се изјашањава да је “за опозицију, али не зна за кога”, за које је неизвесно да ли ће се појавити на биралиштима. Таквих је у Београду, према истраживању НСПМ, чак 16 одсто.

“Резулат опозиције зависи од броја оних који су против власти и њених пројеката и од тога колико ће њих изаћи на биралишта, да ли ће се њихови гласови расути или ће отићи у апститенцију. Сваки расути глас и сваки апстинент директно диже СНС”, оцењује Вукадиновић.

Како каже, истраживање је показало да СНС у Београду има знатно испод 40 одсто, СПС стоји врло лоше, али да адут власти може да буде Александар Шапић.

“Оно што донекле може да компензује слаб резултат власти у Београду је Шапић и са њим би они могли да се надају победи. Међутим, питање је како ће Шапићеви бирачи реаговати, јер је пре четири године гласове ипак добио као противник власти”, додаје Вукадиновић.

Наташа Латковић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар