Почетна » Ивана Парлић: Испитати да ли државни службеници незаконито узимају између 3.000 и 5.000 евра за усвојење деце у иностранству

Ивана Парлић: Испитати да ли државни службеници незаконито узимају између 3.000 и 5.000 евра за усвојење деце у иностранству

од Други Пишу
0 коментар

Посланица Народне странке Ивана Парлић позвала је данас тужилаштво да покрене поступак против троје запослених у Министарству за бригу о породици због сумње да су у поступку усвојења деце из Србије у иностранству починили малверзације и незаконито узимали између 3.000 евра и 5.000 евра и нарушили интерес деце.

„Неопходно је детаљно преиспитати рад Стевана Поповића, Драгана Вулевића и Весне Текић и позивам тужилаштво да против њих и против лица повезаних с њима покрене поступке, као и против министарке Дарије Кисић“, рекла је Ивана Парлић на седници Скупштине Србије.

Ивана Парлић је навела да се у поступку иностраног усвојења у трошковнику страних агенција таксативно наводе трошкови, а поред тога постоји и рубрика „остали трошкови“ и „тај новац завршава код троје људи из министарства и код лица повезаних са њима“.

„У САД, а деца из Србије се усвајају и у Америци, постоје сајтови за даље усвојење на којима усвојитељи који нису задовољни децом коју су усвојили једноставно ту децу за даље усвојење. Такво поступање супротно је законима и међународним конвенцијама“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је истакла да поступак усвојења и одвођења деце у иностранство, према сведочењима запослених у центрима за социјални рад, „изгледа језиво“ и да се деца одводе уплакана и дају им се „мале беле таблете за које им говоре да су витамини“.

„Деца тек у иностранству постају потпуно свесна шта им се догодило. Постоји сумња да се деци која се одводе у иностранство прети да ће њихови хранитељи бити и убијени ако деца не оду са странцима“, рекла је Ивана Парлић.

„Док се хранитељима из Србије не дозвољава усвојење, иако су изградили породичне односе са децом, за стране агенције праве се каталози са децом на којима су њихова имена, фотографије и снимци, који се шаљу странцима да би могли да изаберу дете“, додала је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да Мирослави Лазић из Титела, која је била хранитељка дечаку и девојчици, брату и сестри, није дозвољено усвојење дечака и он је одведен у Шведску, па су брат и сестра раздвојени без икаквог међусобног контакта.

„Хранитељки је укинуто законско право на решење и ту злоупотребу спроводи министарство како би омело хранитеље и децу да изјаве жалбу. Мирослава Лазић је добила решење о престанку хранитељства чак 13 месеци после одвођења дечака у Шведску“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је додала да девојчицу коју је Кристина Јанош Деак из Зрењанина подигла и отхранила девојчицу до осмог рођендана, министарство недавно дало на инострано усвојење.

„Кристина Јанош Деак већ шест месеци покушава да сазна где је дете и како је. Обратила ми се у очајничком покушају да сазна где је дете које воли као своје. Страни усвојитељи су често људи који не испуњавају услове за усвојење ни по законима своје државе ни по законима Србије“, закључила је Ивана Парлић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар