Почетна » Ивана Парлић: Нова Рио Тинто влада

Ивана Парлић: Нова Рио Тинто влада

од Други Пишу
0 коментар

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да нова Влада Србије планира да настави пројекат отварања рудника литијума са компанијом Рио Тинто, чији су „највећи лобисти“ мандатарка за састав нове Владе Србије Ана Брнабић, кандидаткиња за министарку рударства Дубравка Ђедовић Негре и шеф кабинета председника Срибје Ивица Којић.

„Пропаст Србије је у срцу пројекта Рио Тинто. Предлогом за састав нове владе послали сте поруку Рио Тинту да сте спремни да наставите тај пројекат. Странцима издајете нашу земљу и земљу наше деце. Кажете да је нашој деци потребан интернет, али су им пре тога потребни чисти ваздух, вода, здрава храна и земља“, рекла је Ивана Парлић Ани Брнабић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о избору нове владе.

Ивана Парлић је навела да је власт у Србији „преписала закон афричке државе Конго да би служила Рио Тинту и осталим новим окупаторима Србије“.

„Поднела сам против вас кривичну пријаву јер сам сигурна да сте починили више кривичних дела у корист Рио Тинта, а против грађана Србије. Прави израз за то је велеиздаја. Грађани се питају где је данас Рио Тинто, а одговор је да је у кабинету председнице владе, министарке енергетике, нове и старе, и у кабинету председника Србије“, рекла је Ивана Парлић.

„Довели сте нову министарску Дубравку Ђедовић Негре, али агенда стара. Дубравка Ђедовић Негре долази из Европске инвестиционе банке, која је највећи литијумски инвеститор, а била је и пропагандиста, извештавала је из Београда за Си-ен-ен (ЦНН), а Рио Тинту је потребна пропаганда, али нема те пропаганде која може да нашминка убиство Србије“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела да би Србија требало да „жртвује 11 одсто територије да би се спровела агенда Рио Тинта“, али да рудника неће бити и да је сада време да Рио Тинто „оде кући“.

„Требало би да предамо долину Јадра, Дрину, Саву, Мачву, Цер, Ваљево, Мионицу, Колубару, Милошеву Добрињу, Прањане, Сувоборску Греду… Ваздух, земљу, воду, живи свет, и то на 11 процената територије“.

Ивана Парлић је подсетила да је председник Србије Александар Вучић рекао да „немамо право да уништимо више живота него што је планирано“.

„Госпођо Брнабић, немате право да уништите ниједан живот. Србија је дала довољно жртава, а ви сте преварили народ у околини Лознице да дају своју земљу Рио Тинту“, рекла је Ивана Парлић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар