Почетна » Ивана Парлић: Све што смо одбранили у два светска рата власт предаје странцима за руднике

Ивана Парлић: Све што смо одбранили у два светска рата власт предаје странцима за руднике

Саопштење Народне странке

од Жиг Инфо
0 коментар

Посланица Народне странке Ивана Парлић изјавила је данас да држава од рудника у Бору и Мајданпеку добија 300 милиона евра годишње, а да је за преносе енглеске фудбалске Премијер лиге плаћено дупло више, односно 600 милиона евра, и упитала да ли је толики приход од рудника вредан умирања људи од рака у та два града.

„За колико новца смо жртвовали животе људи? У Мајдапеку свака породица има по једног оболелог од рака, а у Бору је четвртина људи болесна. Који је профит тога вредан“, упитала је Ивана Парлић, која је чланица Одбора Скупштине Србије за заштиту животне средине.

Ивана Парлић је истакла да власт говори о „одрживом рударству“, али да у Бору и Мајданпеку „ништа није одрживо, укључујући и животе људи“.

„Цела Србија би могла да буде претворена у отровни Мајданпек. Све што смо одбранили у два светска рата власт предаје инвеститорима окупаторима, и то на Дрини, Колубари, Церу, у Добрињи, Прањанима…“, рекла је Ивана Парлић.

„Да се сви окупатори врате у Србију, не би бољи смислили бољи план да униште Србију“, додала је посланица Народне странке.

Ивана Парлић је показала да рад Министарства рударства најбоље показује у „којој фази окупације се налази Србија“.

„Измене Закона о рударству и геолошким истраживањима су идеалне за окупацију. Морају се открити и јавности представити везе министарке енергетике и рударства Зоране Михајловић са компанијама Зиђин и Рио Тинто и какви су уговори склапани“, рекла је Ивана Парлић.

Она је поново затражила да Влада Србије одбору достави уговор с кинеском компанијом Зиђин.

Ивана Парлић је истакла да се мора открити да ли је Зорани Михајловић шеф председник Србије Александар Вучић или је њен шеф Рио Тинто и каква је улога министарке за заштиту животне средине Ирене Вујовић.

„Влада Србије има своју агенду, али то није агенда у интересу грађана Србије, него агенда у интересу окупатора“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је навела је да највећа казна коју је Зиђин платио у Србији износи око 10.000 евра, што је, како је навела, слично цени „једног одевног предмета министарке Зоране Михајловић“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар