Почетна » Из Савета Европе стигло упозорење Вучићу ако откаже ЕуроПрајд

Из Савета Европе стигло упозорење Вучићу ако откаже ЕуроПрајд

од Други Пишу
0 коментар

„Најава председника Србије овог викенда да би ЕвроПрајд, који би требало да се одржи у Београду у септембру, могао бити одложен или отказан, забрињавајуц́и је корак уназад за равноправност и за демократију“, изјавио је данас Кристоф Лакроа, генерални известилац о правима ЛГБТQ+ особа Парламентарне скупштине Савета Европе.

„Српске власти су често изјављивале да подржавају равноправност. Ово је увек добродошло – али речи нису довољне“, подвукао је он у свом званичном саопштењу.

„Једнакост се може постиц́и само активним радом на њеном промовисању и постизању“, додао је он.

„ЛГБТQ+ особе су и даље превише често присиљене да осец́ају да имају нешто да крију“, рекао је он.

„Догађаји везани за Прајд су витални извор снаге и солидарности и дају кључну видљивост борби за ЛГБТQ+ равноправност. Као што је Европски суд за људска права више пута јасно истакао, и као што је Скупштина поново нагласила у јануару, Прајд није проблем, али забрана Прајда јесте. Власти морају активно подржавати овакве догађаје и омогуц́ити њихово безбедно одржавање. Једнакост, као и слобода изражавања и окупљања морају да се поштују“, наводи Лакроа у свом саопштењу.

„Србија је направила велики корак напред од година када су безбедносни захтеви коришц́ени као лажни изговор за забрану догађаја Прајда. Гостовање ЕуроПрајда представља важну прекретницу на том путу. Политичко мешање са највиших нивоа, притисак на демократске институције да привилегују наводну забринутост за националну безбедност у односу на активну промоцију равноправности у друштву, представљало би озбиљан корак уназад и за демократију и за људска права у Србији“, рекао је Лакроа.

„Европа гледа. Немојте ово погрешно схватити“, закључио је у свом саопштењу.

 

Перо Јововић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар