Почетна » Из српске фотеље у бели свет

Из српске фотеље у бели свет

од admin
0 коментар

После државних институција, многи функционери изградили међународне каријере. У различитим међународним форумима активни су Борис Тадић, Вук Јеремић, Сузана Грубјешић, Милица Делевић, Снежана Самарџић Марковић

НЕКАДАШЊЕ државне позиције многи званичници искористили су као одскочну даску за наставак каријера у међународним водама.

Бивши председник Србије и лидер СДС Борис Тадић, тако се, управо вратио из тродневне посете Мјанмару, где је учествовао „у мисији модернизације, изградње мира и развоја“, као члан „Мадридског клуба“. Овај Клуб окупља бивше демократске председнике и премијере из целог света.

Према речима Константина Самофалова, портпарола Тадићеве СДС, лидер њихове странке редовно учествује у сличним мисијама:

– Тадић се увек одазива на позив када својим искуством може да помогне. Његове међународне активности не финансирају се из државног буџета, па је питање да ли су ти ангажмани професионални или про боно – приватно, на које он нема обавезу да одговара медијима. Све трошкове финансирају организатори тих активности.

Бивши шеф дипломатије и некадашњи председавајући ГС УН Вук Јеремић основао је 2013. Центар за међународну сарадњу и одрживи развој, који се финансира из приватних извора и од страних донација. Саветник за међународне односе у ЦИРСД-у је и Сузана Грубјешић, некадашња потпредседница Владе за европске интергације.

Милица Делевић, која је била на челу Канцеларије за европске интеграције 2013. изабрана је на позицију заменика генералног секретара Европске банке за обнову и развој, док је Снежана Самарџић Марковић, бивша министарка спорта, од 2012. генерални директор за демократију у СЕ.

Д. Р. Ђ. – В. М.   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар