Почетна » Резултат преко 10.000 гласова биће чудан

Резултат преко 10.000 гласова биће чудан

од admin
0 коментар

 

Како су медији известили, листа Коалиције за мир – Чедомир Јовановић има више од 200 кандидата за посланике Скупштине Србије.

Имајући у виду сложеност посла и процеса прикупљања потписа и њихове овере, односно неопходност значајних финансијских средстава за кампању, јавност увелико поставља питања о томе на који начин мале странке са искуствено ниском подршком у бирачком телу, односно нове политичке организације, без искуства учешћа у изборним тркама, успевају да савладају процедуре.

– Левијатан је екстремно десничарска група беспризорника у служби ауторитарно-мафијашког режима, а Либерално демократска партија је патримонијална странка Чедомира Јовановића, такође у служби режима, коментарише за Данас социолог Јова Бакић.

Додаје да је извесно да ни Левијатан ни ЛДП не би успеле да предају листу без подршке Српске напредне странке и Александра Вучића.

– Ни једна ни друга групација не би самостално, тј. без помоћи власти, могле да скупе довољан број потписа за излазак на изборе. Сумњам да ће успети да добију више гласова но што су наводно прикупиле потписа – закључује Јово Бакић.

Према речима Бобана Стојановића, политичког аналитичара, неопходно је најпре видети да ли ће те листе бити проглашене.

– Групи грађана Левијатан је недостајало преко 3000 потписа што је јако тешко скупити за два дана, а ЛДП-у преко шесто. Све што се прича о тим листама данима уназад, то што нико није видео да су, на пример, позвали на прикупљање потписа, отвара многе сумње одакле им потписи и ко их је и како скупљао – каже за Данас Бобан Стојановић.

Што се тиче резултата, додаје наш саговорник, сваки резултат преко 10.000 гласова био би крајње чудан, али, свакако, десетинама хиљада гласова удаљени су од цензуса од три одсто.

Све ове листе, тајно прикупљање потписа, гласине које круже о томе – још један су доказ да се чак и на оваквим изборима обесмишљава целокупан процес и да се тражи што више учесника на изборима. Видећемо како це расподелити гласови међу свим овим листама које нису формално власт – закључује саговорник Данаса.

Оленик: Забранити Левијатан

– Левијатан, али и сличне десничарске организације треба забранити. Разлога има више, а најочигледнији је је употреба силе, претње и прогањања према свима који мисле другачије. Код Левијатана постоји још један разлог за забрану, који је специфичан само за њих, а то је њихово тајно деловање.

Конкретно, Левијатан је јавно и формално удружење за заштиту животиња, али суштински и према свом скривеном деловању у питању је десничарска организација која јавно примењује физичку силу према Ромској мањини, али су познати и по кампањи протеривања албанских пекара – каже за Данас Александар Оленик, један од лидера Уједињене демократске Србије.

Указујући на опасност да се нађу у парламенту, закључује да је политичким организацијама забрањена употреба силе и директног вршења власти, па би Левијатан и по овом основу требало забранити.

Снежана Чонградин  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар