Почетна » ИЗБОРИ У ИСТОМ ДАНУ Гласање 24. априла

ИЗБОРИ У ИСТОМ ДАНУ Гласање 24. априла

од admin
0 коментар

Република, Војводина и општине бираће у истом дану. Сада се чека да премијер Александар Вучић повуче и последњи потез пред расписивање избора: подносе оставку или шефу државе упути образложени предлог за распуштање парламента

СРБИЈА ће на ванредне парламентарне, редовне покрајинске и локалне изборе изаћи у истом дану, највероватније 24. априла!

Сада се чека да премијер Александар Вучић повуче и последњи потез пред расписивање избора: подносе оставку или шефу државе упути образложени предлог за распуштање парламента. На основу тога Томислав Николић ће расписати парламентарне изборе.

У исто време указе о редовном изјашњавању у Војводини, односно у општинама, донеће и први човек парламента северне покрајине Иштван Пастор, односно председница републичког законодавног дома Маја Гојковић.

После најновије одлуке, Пастор је јуче рекао да ванредни парламентарни избори треба да се одрже истога дана када и редовни покрајински и локални и то у периоду између 22. априла и 22. маја.

– Српска напредна странка, односно њен лидер Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора. То је страначка, односно његова лична одлука, која се може ценити на овај или онај начин, али се мора прихватити као реалност – рекао је Пастор. – Ништа ново ни страшно се не дешава, уместо “два у један” имаћемо “три у један” и било би незамисливо да ти избори не буду истога дана.

Закон о избору народних посланика предвиђа да од дана расписивања до одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана. То значи да би у случају да се на гласање иде 24. априла, избори морали бити “заказани” најкасније 11. марта, а најраније 25. фебруара.

Од тренутка када датум буде саопштен креће изборна кампања и пријављивање листа. Ко први преда потписе, носиће број један на изборном листићу, други два и тако све док се не буде знао и последњи учесник – најкасније 15 дана пре изласка на биралишта. Републичка изборна комисија дужна је да саопшти број бирача, као и на колико места грађани гласају.

Влада којој је престао мандат може да обавља само техничке послове. Парламенту не може предлагати законе, нити доносити прописе, осим ако је њихово усвајање везано за рок или су битни за државу због одбране или у случају природне, привредне или техничке несреће. Министри не могу да постављају државне службенике.

С. С. РОВЧАНИН   Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар