Почетна » Како би Тадић прошао на изборима ако одлучи да се кандидује за председника

Како би Тадић прошао на изборима ако одлучи да се кандидује за председника

од admin
0 коментар

 

Са друге стране, Тадић није нарочито популаран међу гласачима две опозиционе групације које имају највећи рејтинг за републичке изборе – коалиције „Уједињена Србија“, и зелено-левог блока „Морамо“.

Ово показују резултати истраживања јавног мњења једне невладине организације, у које је Данас имао увид. Истраживање је вршено током новембра месеца, у онлајн формату, на узорку од 1525 пунолетних испитаника са територије Србије, без Косова и Метохије, а испитивали су се ставови о актуелним друштвеним темама, као и о политичкој подршци за предстојеће изборе.

У делу испитивања како би грађани гласали на председничким изборима, анкета је понудила широк списак потенцијалних кандидата од којих би испитаници бирали до три кандидата које би највише волели да виде на гласачком листићу.

Међу бројним именима (а било је понуђено 30 нестраначких личности и политичара), Тадић је узео 6% укупних гласова. Да ли ће се његово име и наћи на изборном листићу – још увек није познато.

Лидер Социјалдемократске странке и у два мандата шеф државе Борис Тадић, на изборној скупштини СДС одржаној током викенда најавио је излазак своје странке на парламентарне изборе, али што се председничких избора тиче, Тадић још увек није донео одлуку али је навео да „ће морати озбиљно да размисли о кандидатури“, јер му други опозициони кандидати „не уливају поверење“.

У поређењу са мерењем подршке коју би Тадићева СДС могла да добије на парламентарним изборима, поменуто истраживање је показало да бивши председник Србије, евидентно има неупоредиво већи лични рејтинг од рејтинга његове партије.

СДС, која у овом истраживању стоји на 0,93 одсто у коалицији са Новом странком, има највеће упориште бирача у Београду, где је рејтинг ове коалицији значајно бољи – на 1,95 одсто.

Ипак, лични углед лидера СДС, иако се често у медијима говори да не би имао реалне шансе, има чврсто упориште и „његова база потенцијални бирача је прилично дубока“, како се наводи у анализи резултата овог истраживања.

Међу испитаницима који су означили Бориса Тадића као једног од фаворита на председничким изборима има практично свих демографских група, укључујући и добру подршку међу бирачима социјалиста, где Тадић има највећу подршку након Дачића и Вучића, како показују резултати истраживања.

Као највећа препрека да Борис Тадић оствари значајнији резултат на председничким изборима наводи се то што он заправо има недовољно велику подршку међу оним испитаницима који су опозиционо настројени – односно који би на републичким изборима гласали за неку од две најјаче опозиционе колоне.

Те колоне су, иако су ово резултати од новембра када још увек није било до краја профилисано ко ће са киме бити у коалицији, она окупљена око ССП, ДС, НС и ПСГ – недавно представљена под именом „Уједињена Србија“, као и зелено-леви блок који ће на изборе изаћи под слоганом „Морамо“.

Александра Поповић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар