Почетна » ИЗБОРНИ КРИМИНАЛ: Трећа Србија у поноћној акцији фалсификовања потписа! (ТАЈНИ СНИМАК)

ИЗБОРНИ КРИМИНАЛ: Трећа Србија у поноћној акцији фалсификовања потписа! (ТАЈНИ СНИМАК)

од admin
0 коментар

Трећа Србија Мирослава Паровића и Народна мрежа Владана Глишића организовала је у ноћи између 7. и 8. априла поноћну акцију фалсификовања потписа за нову изборну листу, ексклузивно открива Телепромптер.рс.

Изборни криминал у пракси

Републичка изборна комисија и Управни суд крајем марта оборили су листу “Сложно за Србију – Народни савез – Глишић-Паровић” јер у називу листе морају да стоје имена и презимена носилаца листе, а не само презимена.

Председник Треће Србије Мирослав Паровић најавио је жалбу Уставном суду, док је адвокат Мироје Јовановић штрајковао глађу и жеђу испред зграде Уставног суда у Београду.

Међутим, пре два дана (6. априла), по Мироја долазе кола приватне хитне помоћи после, како је саопштено, 50 сати штрајка глађу и жеђу. Остаје нејасно због чега нису дошла кола државне Хитне помоћи уколико је Мироје био у критичном стању.

Трећа Србија саопштила је 7. априла због чега је прекинут штрајк глађу:

“После још једног проведеног дана, и ноћи, након тачно 74 сата на плочнику испред Уставног суда, после 53 сата без хране и воде, и укупно 74 сата без иједног залогаја, званичних дописа, бројних мејлова, позива и порука, Мироје Јовановић добио је усмено саопштење да се о предмету жалбе уставни суд НЕЋЕ уопште да одлучује, одбијајући да се о томе писмено изјасне.”

Озбиљно се сумња да се ради о исценираном догађају. Глума није била нарочито убедљива.

Како ствари стоје, Мирослав Паровић и његов коалициони партнер Владан Глишић одустали су од предаје листе, али је Глишић синоћ на свом Твитер налогу дискретно објавио да ће ипак предати нову листу у току данашњег дана и то “у инат свима”.

Рок за предају листа истиче 8. април у поноћ.

Како су Паровић и Глишић дан после исценираног прекида штрајка глађу адвоката Мироја Јовановића успели да прикупе довољан број потписа за други покушај предаје листе, Телепромптер је истраживао тако што је пратио сумњиве поноћне активности које су се одвијале у централи Треће Србије.

Један симпатизер Треће Србије дојавио је Телепромптеру да се у централи странке у Новом Саду одвија поноћна акција фалсификовања потписа.

“Тренутно се у просторијама Треће Србије у Новом Саду одвија велика превара. Активисти уносе лажне потписе како би сутра ујутру или у току ноци предали листу. Звали су нас и људе из Информатике да хитно дођемо у странку да уносимо потписе које су напрасно скупили.”

Телепромптер је око поноћи отишао до трећесрбијанске централе која се налази у Булевару Михајла Пупина у Новом Саду.

Важно је напоменути да се просторије Пореске управе Града Новог Сада такође налазе у истој згради, с тим што је Трећа Србија на трећем спрату, а Пореска управа на петом и шестом.

Прво смо позвали централу Треће Србије преко броја телефона који се налази на њиховом званичном сајту – 021/210-1045.

Јавио нам се прво мушкарац. На прецизно питање “да ли се раде потписи”, одговорио нам је да то “зависи”. На питање од чега зависи, рекао је да зависи од тог ко нас шаље. Рекли смо да нас шаље пријатељ који је члан Треће Србије. Позвао нас је да дођено, али се веза у међувремену прекинула.

Опет смо позвали исти број и јавила нам се девојка. Рекла је да се потписи раде, али не у згради у Булевару Михајла Пупина, већ у улици Максима Горког 15. На тој адреси налази се завучена кућа, а врата од капије била су закључана.

Позвали смо поново централу, овога пута преко мобилног броја телефона који се налази на сајту (063/829-4653). Јавио нам се мушкарац који у почетку разговора није зна ко зове (неко из странке или обични грађанин), па се правио као да први пут није чуо постављено питање око обраде потписа. На поновљено питање рекао је да су јуче, 6. марта, на дан када је Мироје прекинуо штрајк глађу, прикупили потписе.

Позвали смо опет централу преко фиксног и јавила нам се друга девојка која је рекла да се потписи раде у Максима Горког, али да је касно.

Током петог разговора речено нам је “да се потписи раде до шест ујутро” у зграду у Булевару Михајла Пупина. На позив да нам откључа улазна врата од зграде, девојка је пристала, али нам није откључала врата.

Позвали смо централу и шести пут. Мушкарац који се јавио, на прецизно питање ” да ли се раде потписи”, одговорио је “да се раде”. Међутим, када смо га питали да ли можемо да дамо потпис, рекао је да је то завршено и ставио нас на чекање. Наредних сат времена веза је била заузет. Вероватно намерно није спустио слушалицу.

Дакле, нешто се са мистериозним потписима, који су испливали преко ноћи, радило до два сата после поноћи, али грађанима није било дозвољено да дају потписе.

Одговор на питање “да ли се раде потписи” увек је био потврдан. Међутим, одоговор на питање “да ли је могуће доћи и дати потпис за листу” одговор је увек био негативан.

Праћење сумњивих људи

Телепромптер је испред централе Треће Србије, која се налази у Булевару Михајла Пупина, снимао људе који су око поноћи улазили и излазили из зграде.

Будући да се у тој згради такође налази Пореска управа Града Новог Сада, изузетно је сумњиво што су сумњиви људи из Треће Србије имали кључеве од главних улазних врата.

Обезбеђење није било присутно док су сумњиви људи слободно улазили и излазили из зграде у којој се налазе важне државне институције.

Група од десетак људи радила је на мистериозним потписима до око два сата после поноћи.

Телепромптер је у једном тренутку успео да уђе у зграду, јер су момци који су раније ушли у зграду заборавили да закључају врата.

Из просторија Треће Србије чула се ужурбаност. Људи из канцелације су око два сата после поноћи напустили централу странке.

Разговоре је водио уредник Телепромптера Данило Реџеповић који се представио као Марко.

Одакле су испливали потписи?

Паровић и Глишић, некадашњи функционери Двери, преко ноћи су дошли до 10.000 потписа без икакве кампање за прикупљање потписа. Ниједна фотографија није објављена која би доказала да је акција прикупљања потписа уопште и постојала.

Ко је Паровићу и Глишићу дао потписе и шта су тачно трећесрбијанци у два сата после поноћи, на дан истека рока за предају листа, радили са мистериозним потписима?

Прецедура око прикупљања 10.000 уопште није једноставна. Чак је и неким већим странкама и звучнијим именима од Паровића и Глишића било потребно пар недеља да прикупе 10.000 потписа.

Процедура давања подршке за кандидовање листе је следећа: очитава се лична карта, уписују се сви лични подаци у образац, штампају се у три примерка, особа која даје подршку потписује сва три примерка, оверитељ упоређује податке на формулару са подацима из личног документа, затим оверава сва три примерка, податке уписује у књигу овера и на крају се грађанин потписује у књигу овера.

Како ствари стоје, Трећа Србија која има око 300 симпатизера и Владан Глишић који има још мање успели су преко ноћи да прикупе 10.000 потписа за нову листу и да испоштују комплексну процедуру за оверу потписа и то све без присуства грађана!

Телепромптер.рс је од извора из Треће Србије у међувремену сазнао да су им достављени потписи из различитих градова.

– Донели су већ попуњене и оверене изјаве са разних страна. Наше је било само да их уносимо у компјутер и да ником ниста не причамо. Радило се на две локације. Потписи су стигли из Београда, Зрењанина, а било је потписа и иза Бора, Зајечара и других грдова, каже извор Телепромптера.

Ако ово није пример највећег изборног криминала у Србији, онда није јасно шта јесте!

 

Телепромтер

Можда ти се свиди

Оставите коментар