Почетна » Известилац за Македонију: Тензије штете региону и евроинтеграцијама

Известилац за Македонију: Тензије штете региону и евроинтеграцијама

од admin
0 коментар

Поводом политичко-дипломатског спора који је претходних дана трајао на линији Београд-Скопље, Иво Вајгл је, у изјави за Танјуг, позвао регион да се представи као хомоген и поуздан партнер ЕУ.

„У овом тренутку у многим земљама чланицама можемо видети пораст оклевања када је реч о наставку процеса проширења и фокусирање на консолидацију Уније која је уздрмана Брегзитом, финансијском и избегличком кризом“, навео је Вајгл.

„Најнепродуктивније што земље кандидати могу да ураде јесте да појачају међусобне тензије и да се окрену традиционалној нетрпељивости заснованој на историјским или псеудо историјским питањима“, додао је известилац за Македонију.

Нагласио је да регион, уколико жели да задржи перспективу проширења „жžивом и подржаном“, мора да се представи као хомоген, привлачан као тржиште, али и „поуздан партнер и додата вредност“ европској стабилности и безбедности.

„Тензије, полемике и призивање старих међунационалних расправа су опасне и штетне за све земље које у њима учествују. Било би корисно ако би лидери на Балкану били свесни када улазе у радикалне вербалне конфликте са суседима“, закључио је Иво Вајгл.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар