Почетна » ЈАПАН ПОМОГАО СРБИЈИ: Вучић преузео кључеве еколошких возила, вредних 3,5 милиона евра! (ФОТО)

ЈАПАН ПОМОГАО СРБИЈИ: Вучић преузео кључеве еколошких возила, вредних 3,5 милиона евра! (ФОТО)

од admin
0 коментар

– Србија није заборавила помоћ Јапана у свим тешким ситуацијама. Добили смо на поклон возила Тојоте и Мазде, сви су хибридни аутомобили. Они це заменити оних 1.537 аутомобила који су на продају. Позивам све који су заинтересовани да их погледају, јер ће 9. априла моћи да их купе по 40 одсто нижој цени – рекао је премијер Србије

Премијеру Србије Александру Вучићу данас је амбасадор Јапана Масафуми Куроки у Палати Србија уручио кључеве за 150 еколошких возила, која су донација ове земље Влади Србије.

– Србија није заборавила помоћ Јапана у свим тешким ситуацијама. Добили смо на поклон возила Тојоте и Мазде, сви су хибридни аутомобили. Они це заменити оних 1.537 аутомобила који су на продају. Позивам све који су заинтересовани да их погледају, јер ће 9. априла моћи да их купе по 40 одсто нижој цени – рекао је Вучић.

Вучић је захвалио амбасади Јапана на овој, али и свим претходним донацијама и помоћи коју је Јапан издвајао за Србију после несрећа. Он је казао да ће због ове донације функционери морати да се “одрекну” још 500 аутомобила, који ће ићи на јавну продају.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Куроки је казао да је циљ донације да се у Србији повећа свест о очувању животне средине и да се промовишу аутомобили који су у складу са еколошким стандардима.

View image on Twitter

– Сва возила имају напредну технологију, како би смањили емисију угљен-диоксида и штитили животну средину. Ефикасни су у потрошњи горива и смањиће трошкове одржавања – казао је Куроки и додао да ће ова возила бити коришћена на ефикасни начин као и аутобуси који су поклоњени Београду 2003. године.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Вучић је казао да би Србија требало да се угледа на Јапан, јер се тамо куповином домаћих производа подстиче домаћа производња.

После церемоније уручивања, Вучић је присуствовао отварању нове зграде амбасаде Јапана у Београду. Вредност донације Јапана је 3,5 милиона евра.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Донирана еколошка возила умањују ниво гасног и ваздушног загађења и имају смањену потрошњу горива.

Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи Србији од 1999. године је 460 милиона евра.

Вучић, Ивица Дачић, министар спољних послова и амбасадор јапана присуствовали су званичном отварању нове зграда амбасаде Јапана.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Премијер Вучић је честитао јапанском народу и влади на отварању нове зграде амбасаде и изразио наду у унапредјење билатералне сарадње Србије и Јапана.

Захваливши Јапану на подршци и помоћи Србији после поплава које су нашу земљу задесиле у мају прошле године, Вучић је истакао да Србија сматра Јапан пријатељском земљом.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Он је изразио наду да ће, као што је ефикасна била изградња ове зграде, ефикасан бити и даљи развој билатералне сарадње, нарочито када је реч о повећању трговинске размене.

Амбасадор Јапана Масафуми Куроки захвалио је Влади Србије и властима у Београду на сарадњи у изградњи нове зграде. Он је рекао да је процес пресељења амбасаде имао дугу историју и да је 1981. године потписан први уговор о земљишту.

Према његовим речима, изградња нове зграде јапанске амбасаде почела је у мају 2013., а завршена у фебруару ове године.

– Драго нам је што се амбасада Јапана налази у улици Трешњин цвет, пошто је цвет трешње симбол пролећа у Јапану. Сада ће по улици сви знати где се налази јапанска амбасада – рекао је Куроки.

Он је нагласио да Јапан и Србија настављају са блиском сарадњом, заснованом на традицонално пријатељским односима.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар