Почетна » ЈАВАШЛУК У ТУЖИЛАШТВУ Трпају у џеп плате непостојећих колега!

ЈАВАШЛУК У ТУЖИЛАШТВУ Трпају у џеп плате непостојећих колега!

од admin
0 коментар

Републичко тужилаштво, на чијем челу је Загорка Доловац, никада није расписало конкурс за четири упражњена места заменика тужиоца и тако омогућило постојећим заменицима да деле плате непостојећих колега!

Због тога заменици републичког тужиоца који имају плату око 220.000 динара добијају и тобоже бонус од тричавих 60.000 динара, и то на основу повећаног обима посла.

– Колико је мени познато, у Републичком тужилаштву треба да буде 15 заменика тужиоца. Њих има 11, иако је пре неку годину урађена систематизација која одређује да треба да их буде 15. Конкурс за упражњена места никада није расписан јер су и постојећи заменици тужиоца стизали без велике муке да заврше све послове, будући да нема неког великог и обимног посла – каже наш саговорник упознат са радом Републичког тужилаштва.

Извор „Ало!“ истиче да није дуго требало да се неко мудро досети да због свега тога постојећим заменицима републичког тужиоца и не требају нове колеге.

– Када су сели и срачунали колико би сваки од тих заменика могао да инкасира, брзо је одлучено да нема разлога да се распише конкурс за упражњена места. Мудро су се досетили да је боље да се њихове плате расподеле на 11 заменика тужиоца и то оправда повећаним обимом посла. Простом рачуницом се може видети да сваки заменик тужиоца осим своје плате од 220.000 динара инакасира и додатних око 60.000 динара, што је готово две просечне плате – каже он.

Наш саговорник наводи да Загорка Доловац за све ово мора знати и да је вероватно и то урађено уз њену сагласност.

– Признаћете да толики додаци сваком годе, па се због тога понеки претварају у послушнике – навео је извор „Ало!“.
Редакција „Ало!“ је упутила имејл у кабинет Загорке Доловац како би добила одговор и од њих, али по „старом, добром обичају“ из Републичког тужилаштва до данас није стигао никакав одговор.

Игноришу одговоре

Иако је прекјуче почело разматрање кандидата за тужиоце, Државно веће тужилаца (ДВТ), на чијем челу је Загорка Доловац, није нашло за сходно да јавности објасни зашто је Влади Србије доставило спискове кандидата за само 55 тужилаштава, а има их 85, док је спискове за 30 тужилаштава изоставило.

– ДВТ је расписао конкурс за свих 85 тужилаштава, али је сачинио јединствену листу за 55, и то је послато у Владу. Притом, нико није одговорио на питање зашто није урађена и листа за преосталих 30 тужилаштава. Када се Влада упозна с тим листама, Скупштина Србије треба 15. децембра да одлучује о предложеним кандидатима за 55 тужилаштава. Дакле, преосталих 30 долазе под дискреционо право Загорке Доловац, да не кажем на милост и немилост, да она поставља вршиоце функције тужиоца који су њој наклоњени или јој се свиђају или нешто слично – кажу наши саговорници.

ФАКТИ

Подсетимо, редакција „Ало!“ је објавила и спорне тачке избора тужилаца.

– Неправилно и неадекватно оцењивање програма организације и унапређења рада и јавног тужилаштва.

– Дискриминација стручности, оспособљености и достојности кандидата приликом сачињавања листе предлога кандидата која се доставља Влади.

– Незаконитост у раду ДВТ-а испољен кроз невршење законских овлашћења.

Милан Дудварски   Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар