Почетна » Јеремић: Албански прст је од јуче на прекидачу за струју на северу Космета

Јеремић: Албански прст је од јуче на прекидачу за струју на северу Космета

од admin
0 коментар

 

„Ако дође то тензија на северу Косова и Метохије, што није незамисливо и догађало се много пута у прошлости, онда би један од елемената притиска могло бити отежавање снабдевања струјом, јер од данас сви потрошачи на северу Косова и Метохије припадају заједничком систему самопроглашеног Косова и Албаније, а не више систему Електропривреде Србије“, рекао је Јеремић.

„Контрола електроенергетског система је један од елемената суверенитета, као што су и телекомуникације или контрола ваздушног саобраћаја… Готово све ингеренције државе на северу Косова и Метохије су предате Приштини у последњих седам година, од потписивања бриселских споразума, а српска страна заузврат није добила ништа“, рекао је Јеремић.

„Нема Заједнице српских општина договорене пре седам година, а има предаје електроенергетске мреже у руке Албанаца, има међународног телефонског позивног броја, расформирани су системи безбедности, здравства и судства Србије на северу, који су постојали пре бриселских споразума“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће бити јако тешко вратити ситуацију у пређашње стање.

Председник Народне странке је, поводом оптужби власти да је он као бивши министар спољних послова „одговоран за губитак Косова“, истакао да је у претходних седам и по година сва власт у рукама Вучића и СНС-а, који потпуно контролишу све, па и начин преговарања са албанском страном у Приштини, укључујући и начин на који се спроводе договори постигнути у Бриселу.

„Потпис на предају електроенергетског система Приштини и Тирани није ставио нико ко је био на власти до 2012. године, него они који су на власт те године дошли, обећавајући међународној заједници да ће управо то учинити. Север Косова и Метохије је пре 2012. године у потпуности био интегрисан у српску државу – здравство, безбедност, судови, телефонски позивни број, пуно присуство ЕПС-а и Телекома Србије“, рекао је Јеремић.

„Данас то више није случај, севером Косова и Метохије управљају криминалне банде, а номинални суверенитет, укључујући и електроенергетику, у рукама је Приштине“, закључио је Јеремић.

Народна странка

Можда ти се свиди

Оставите коментар