Почетна » Јеремић: Чврст став о статусу Косова предуслов за нормализацију животних прилика

Јеремић: Чврст став о статусу Косова предуслов за нормализацију животних прилика

од admin
0 коментар

 

„Тада ће бити могуће преговарати о животним питањима, попут имовине, сарадње у економији, здравству и науци, као и о очувању угрожене српске културне баштине на Косову и Метохији“, рекао је Јеремић Телевизији српске дијаспоре.

Јеремић је истакао да власт, међутим, у последњих осам и по година делу међународне заједнице шаље сигнале да је спремна да постигне „историјски компромис“ који би подразумевао столицу Приштине у УН.

„Ако стално шаљу такву поруку, зашто би Албанци преговарали о било чему испод онога што српска страна наговештава да је спрема да учини? Власт у Београду то ради јер заузврат тражи да међународна заједница толерише њено понашање у Србији“, рекао је Јеремић.

„За то су неопходни идеологија, програм и људи. Ко то нема, тешко ће убедити грађане да скрену поглед са онога што им се сервира на телевизијама са националном фреквенцијом и да размисле о нечему другом. Ако не можете да одговорите на питања шта је ваша политика по питању Косова и Метохије, одласка младих из Србије, здравства, образовања и идентитета, онда вас народ неће слушати“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка може да каже да је странка десног центра, попут немачког ЦДУ.

„Народна странка се залаже за озбиљан приступ националним питањима и сматра да је српски народ један и недељив где год живео. Такође, залажемо се за домаће привредно предузетништво и владавину права, и строго се противимо директном или индиректном признању Косова и Метохије као независне државе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је дијаспора једна од најважнијих области у програму Народне странке и да би држава требало да једнако третира свакога ко се осећа Србином, где год на свету живео, као и да би дијаспора требало да има одређен број гарантованих мандата у Скупштини Србије.

„Изборно право мора бити гарантовано свима са пасошем Србије, где год живели, и свима мора бити омогућено да гласају једнако лако као што то чине они који живе у Београду, Нишу, Новом Саду или било ком месту у Србији“, рекао је Јеремић.

„Једноставно је организовати гласање дијаспоре поштом или електронским путем, али власт то одбија да учини јер ти људи нису уцењени послом, нису бомбардовани режимском пропагандом и јер су у земљама у којима живе видели како држава може да се уреди. Они нису природни гласачи власти и зато их власт онемогућава да гласају“, закључио је Јеремић.

Народна странка

Можда ти се свиди

Оставите коментар