Почетна » Јеремић: Да ли је Миленијум тим добио 75 милиона евра из буџета за 15 минута?

Јеремић: Да ли је Миленијум тим добио 75 милиона евра из буџета за 15 минута?

од admin
0 коментар

 

„’Србијагас’ је посао проценио на 75 милиона евра, а ’Миленијум тим’ је доставио понуду од 74.946.000 евра, што је за само 0,1 одсто мање. Понуда ’Миленијум тима’ је толико савршена да делује као да је та компанија унапред знала на колико је Србијагас проценио посао“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре испред седишта компаније „Миленијум тим“.

„’Србијагас’ је позвао само шест компанија да 14. јуна у 11.30х изнесу понуде и да се обави директно преговарање о томе ко ће добити посао, а поступак преговарања о послу од 75 милиона евра окончан је у 11.45х”, рекао је Јеремић, и додао да је осталих пет понуђача понудило цене од 79 милиона евра до 93 милиона.

„За тај посао није било тендера јер је Влада Србије 8. априла донела закључак, а тај закључак се не може наћи на владином интернет сајту нити у Службеном гласнику. Зашто је документ Владе Србије 312-3229/2021/1 од 8. априла 2021. године недоступан јавности? Да ли је то државна тајна и да ли за грађане треба да буде тајна како се поступа у изградњи гасовода“, упитао је Јеремић.

Јеремић је упитао зашто је само шест понуђача позвано да учествује у процесу преговарања и ко је и на основу ког критеријума одредио само шест преговарача.

„Зашто за изградњу гасовода у Србији нема тендера? Зашто да се додељује посао под плаштом тајне и далеко од јавности? Ко је направио процену да ће овај посао вредети 75 милиона евра? Како је могуће да је неко ко не би требало да зна на колико је процењен посао достави понуду која се поклапа у 0,1 одсто са процењеном вредношћу“, упитао је Јеремић.

„Зашто преговори о 75 милиона евра трају 15 минута и ко је добио посао, да ли је то ’Миленијум тим’ и да ли је током преговора који су трајали 15 минута постављено питање тој компанији о њиховом досадашњем раду у гасификацији, јер готово ниједан посао гасификације у Србији није завршила на време, а добила је много таквих послова широм државе“, додао је Јеремић.

Јеремић је уитао ко и због чега стоји иза компаније „Миленијум тим“.

„Компанија ’Миленијум тим’ и сви који су са њом у комбинацији оштетили буџет Србије ће кривично одговарати, а власници „Миленијум тима“ Стојан Вујко и Иван Бошњак биће одузета целокупна имовина. То ми гарантујемо“, рекао је Јеремић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић најавио је да ће та странка, ако посао гасовода Београд-Ваљево-Лозница добије ’Миленијум тим’, поднети кривичне пријаве против председнице Владе Србије Ане Брнабић, министарке енергетике Зоране Михајловић и власника ’Миленијим тима’ Бошњака и Вујка, јер „на коруптиван начин извлаче новац грађана из буџета“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар