Почетна » Јеремић: “Европрајд” у Београду је Вучићев пројекат

Јеремић: “Европрајд” у Београду је Вучићев пројекат

од Други Пишу
0 коментар

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да Србији није била потребна највећа ЛГБТ манифестација у Европи и да је “Европрајд” пројекат председника Србије Александра Вучића, који у западном јавном мнењу хоће да се представи као „највећи демократа на Балкану“ и да лажно прикаже да је стање људских права и слобода у Србији много боље него што заправо јесте.

„Вучић се одлучио да се Београд кандидује за домаћина ’Европрајда’ и да би продубио поделе у друштву а онда јахао на таласу тих подела, што је један од есенцијалних елемената његове владавине. Зато му не би требало ићи на руку“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је навео да се говори да ће у Београд на “Европрајд” доћи између 20.000 и 30.000 припадника ЛГБТИ+ популације из иностранства, од којих су „неки навикли на понашање које је можда нормално у Амстердаму, али не и у Београду“.

„Нисам за то да будемо геј престоница Европе, а да као последицу тога имамо сукобе међу грађанима. Може се лако догодити да од те манифестације буде више штете него користи и за саму ЛГБТ популацију“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се и он лично и Народна странка залажу за једнакост и поштовање људских права, али да би требало имати праву меру како би се то постигло.

„Ако се не пронађе права мера, уз пуно поштовање различитости, онда ризикујете да пустите токсин у друштво и да штета буде већа од користи. Зато не мислим да нам је највећа геј манифестација у Европи била неопходна“, навео је Јеремић.

„Осуђујем свако насиље али се бојим да би до ’Европрајда’ могло да буде још више инцидената“, рекао је Јеремић поводом пребијања геј младића у аутобусу јавног превоза.

Упитан о наступу владике Никанора у којем је напао геј популацију, Јеремић је одговорио да су те речи биле врста артикулације незадовољства која је некарактеристична за духовника.

„Али, ко сам ја да судим речима једног владике, тиме нека се бави црква. Оно што је, међутим, Никанор изговорио као грађанин – бојим се да је то тек почетак онога што нам следи, и да ће бити много тежих речи са свих страна“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би било најмудрије отказати „Европрајд“ из епидемиолошких разлога.

„Не мислим да је идеално забранити ’Европрајд’, али постоје други начини да се дође до тога да се тај догађај не одржи. Постоје рецимо епидемиолошки разлози, јер би одржавање те манифестације, по речима стручњака, могло да буде епидемиолошка бомба за ширење мајмунских богиња. Ако би ’Европрајд’ био отказан, Србија би била растерећена камена подела и мржње који ће бити све ужаренији како се он приближава“, рекао је Јеремић.

Јеремић је упитао зашто се до сада нико са Балкана није кандидовао за “Европрајд” и зашто та манифестација није одржана у Загребу, Љубљани, Букурешту, или Софији, престоницама земаља које су чланице ЕУ.

Јеремић је поводом састанка Вучића и председника приштинске владе Аљбина Куртија рекао да је пажња међународне јавности усмерена на догађаје на Косову и Метохији и да зато „вероватно неће бити већих ескалација“, али да би свакако требало бити на опрезу, јер ствари могу да се отргну контроли.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да би Србија у септембру на годишњем заседању тог тела Светске организације могла да предложи Резолуцију о поштовању територијалне целовитости свих држава чланица УН, и да се у тој резолуцији не мора експлицитно помињати проблем Косова и Метохије.

„Генерална скупштина УН би могла да усвоји такву резолуцију са лагодном већином, имајући у виду кризу у Украјини, а Србији би то било од користи“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће посланици Народне странке на скупштинској расправи о Косову и Метохији говорити, између осталог, и о томе какве би међународне кораке требало предузети да би се скренула додатна пажња шире светске јавности на проблем Косова и Метохије, јер „Србији одређене међународне околности у овом тренутку иду на руку“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар