Почетна » Јеремић: Готова платформа за преговоре, остаје да се договоримо о преговарачима

Јеремић: Готова платформа за преговоре, остаје да се договоримо о преговарачима

од admin
0 коментар

 

„Постоји само једна (преговарачка платформа) и она ће ускоро бити представљена. Добра вест је да смо успели да је усагласимо, уз извесне техничке редакције које ће бити готове данас или сутра. Што се тиче формата преговора, камен спотицања је ко ће представљати опозицију, а Народна странка је на становишту да то буду два човека“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао не би требало узимати здраво за готово да ће дијалог донети напредак и фер изборне услове.

„Председник Србије Александар Вучић неће направити никакав уступак ако га из ЕУ не притисну, а да би имали због чега да га притисну, ми би требало да одамо утисак елементарне озбиљности, за почетак способности да се договоримо, када смо већ усвојили заједничку платформу, да нас представљају два преговарача. Остало је још времена да се постигне сагласност о томе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да су му европски актери, који ће бити ангажовани у вези са дијалогом, пренели да су спремни да помогну „ако се опозиција сабере и представи се на консолидован начин“.

Јеремић је истакао да би власт хтела да дијалог претвори у ријалити и да је зато председник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао све партије да пошаљу по два представника, што значи да би са стране опозиције седело тридесетак људи, и објаснио да се у таквом процесу не може ништа постићи, а и европски посредници се неће озбиљније ангажовати када буду видели на шта све то личи.

„Требало би избећи да се оде у ’буљук формату’ па да нас тамо сачека буљук представника власти и да сви живи после сваке сесије излазе и дају изјаве, рецимо прво Зеленовић, Јанко и Марко, а да им онда одговарају Пиља, Ђука и слични”, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је „апсолутно кључно“ да преговарачи опозиције дијалог не доживе као прилику за почетак кампање, јер „још није познато ни да ли ће бити кампање и избора“.

„Народна странка је на становишту да не би требало изаћи на изборе ако не буде напретка у дијалогу“, рекао је Јеремић, и додао да би оно што је договорено у дијалогу требало да се примењује између шест и девет месеци уз прецизан механизам надгледања и провере.

Јеремић је навео да је слобода медија један од кључних захтева опозиције и да РТС и телевизије са националном фреквенцијом „коначно почну да раде свој посао у складу са законом“.

„Бомбардују нас и слуђују информацијама да живимо у златном добу и да се власт бори против организованог криминала, а заправо се догађа сукоб фракција исте банде. Наивно је веровати у било шта друго осим да су Дијана Хркаловић, Вељко Беливук, Александар Вучић и Славиша Кокеза једно цело које нам се наврзло на грбачу 2012. године. У међувремену су се посвађали и кренули да се обрачунавају једни са другима“, рекао је Јеремић.

Народна странка

Можда ти се свиди

Оставите коментар