Почетна » Јеремић: Избори у Неготину потврдили да је неопходно јединство опозиције

Јеремић: Избори у Неготину потврдили да је неопходно јединство опозиције

од admin
0 коментар

 

„Једино што може довести до промене власти је заједништво које би грађанима пробудило наду да избори могу донети промене и омогућило знатно већи број контролора бирачких кутија“, рекао је Јеремић телевизији Н1.

Јеремић је истакао да је резултат у Неготину за Народну странку „охрабрење“, јер је, уз све драстичне неправилности, та странка самосталним наступом освојила више гласова од целе опозиције на изборима у Лучанима 2018. године, али да то нису бројеви који воде ка промени власти.

Председник Народне странке је навео да се из избора у Неготину, поред заједништва опозиције, могу извући још три важна закључка за будуће изборе.

„Први је да се не може се рачунати на правосуђе, јер је Управни суд абдицирао у корист СНС-а, пошто се прогласио ненадлежним да одлучује о стварима везаним за пандемију када је независним посматрачима забрањено да надгледају изборе. Дакле, Општинска изборна комисија (ОИК) може да буде ’струка’ која одлучује о томе, а Управни суд не може. Могу да се одржавају избори у условима пандемије, али њима не могу да присуствују посматрачи“, рекао је Јеремић.

„Други закључак је да је власт показала спремност да учини апсолутно све како би покрала изборе, укључујући и директну злоупотребу униформисане полиције у изборном процесу, а тога до сада није било. Полицајци су приводили и малтретирали чланове бирачких одбора и ОИК из редова Народне странке и тако су гласачке кутије биле ’небрањене’ по неколико сати, а начелник полицијске управе у Бору лично је издао наређење да они буду приведени“, додао је Јеремић.

Јеремић је као трећи закључак навео да „мора постојати спремност на физичко супротстављање“, и додао да то „мора бити саставни део припрема за изборе“.

„Истичем да не позивам на насиље, него на грађански отпор покушајима кршења закона одвођењем контролора са бирачких места. Када пробају да вас одведу са бирачког места без образложења, морате пружити отпор“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је више од 10 одсто опозиционих гласова расуто на коалицију Нада, Здраву Србију Милана Стаматовића, Српску радикалну странку и Савез 90/Зелених Србије, којима је су активисти СНС-а скупљали потписе, док су у стварности постојали само Народна странка и СНС.

Јеремић је навео да се нада да ће локални избори у Неготину послужити као катализатор и довести до убрзања договора унутар опозиције.

„Народна странка се залаже да се опозиција прво договори о заједничком наступу, па о томе да ли заједно иде на изборе или их заједно бојкотује. Ми смо за јединствене листе на свим нивоима, ако се одлучимо да наступимо на изборима“, рекао је Јеремић.

На питање да ли уједињене опозиције укључује и Двери Бошка Обрадовића и Социјалдемократску странку Бориса Тадића, Јеремић је одговорио да Народна странка сматра да би „сви требало да буду позвани, али да Народна странка није једина која ће одлучивати о томе“.

Јеремић је позвао телевизију Прва да му пружи прилику да гостује на тој телевизији, пошто му је прошлог викенда у ударном програму посвећено више од 20 минута разговора са гостима у студију.

„Водитељка Марија Савић Стаменић је у једној од претходних емисија, у разговору са Александра Вучићем, цитирала моју изјаву о спољној политици Србије, али не до краја, чиме јој је променила контекст. Објавио сам на Твитеру да она лаже и извињавам јој се због тога, јер сам употребио прејаку реч, али је изјава свакако истргнута из контекста“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је бивши министар спољних послова, рекао је да нови Закон о спољним пословима уводи „централизацију совјетског типа и установљује тоталитарну структуру у којој је министар Бог отац“, и додао да локалним или покрајинским властима више неће бити дозвољено да комуницирају са иностранством осим преко Министарства спољних послова.

„Уводи се и специјални дипломатски надзорник, који је буквално шпанска инквизиција, јер може да оде у било коју амбасаду и конзулат, построји дипломате и одреди ко се враћа, кажњава или унапређује. Амбасадори више неће имати обавезу да пред одлазак у иностранство оду на испитивање у Одбор за спољне послове Скупштине Србије, а дипломате ће се моћи упућивати ван земље и без њихове сагласности, што је потпуно ненормално”, закључио је Јеремић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар